Miliardarul rus Iuri Milner a înfiinţat o iniţiativă - Breakthrough Listen - ce va oferi un premiu de 100 de milioane de dolari oamenilor de ştiinţă care vor descoperi forme de viaţă inteligentă în spaţiu.
Întrebarea dacă oamenii sunt singurele forme de viaţă inteligentă din Univers îi macină de multă vreme pe cercetători. Miliardarul rus a anunţat luni că va cheltui 100 de milioane de dolari pentru a explora această idee. Folosind unele dintre cele mai mari telescoape radio din lume, un grup de cercetători atent selecţionaţi de Milner va lucra la proiectul Breakthrough Listen, ce vizează o monitorizare de 10 ani a semnalelor radio provenite din spaţiu şi care ar putea indica existenţa unor forme de viaţă inteligente în alte zone ale Universului. Fondurile prin care magnatul rus va finanţa acest proiect ştiinţific provin din investiţiile inspirate făcute de acesta, precum cele în diverse start-up-uri ca Facebook. Milner are convingerea fermă că alte civilizaţii ar putea să îi înveţe pe pământeni să se descurce mai bine în faţa anumitor provocări globale, precum exploatarea judicioasă a resurselor naturale. Oamenii de ştiinţă spun că proiectul finanţat de magnatul rus depăşeşte în amploare orice alt proiect similar din acest domeniu, inclusiv celebrul program american SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence). În medie, SETI primeşte o finanţare anuală mai mică de două milioane de dolari, a spus astrofizicianul Dan Werthimer, consilier al proiectului finanţat de Milner şi, în acelaşi timp, coordonatorul proiectului SETI@home, afiliat Universităţii California din Berkeley.
În zilele noastre, graţie progreselor tehnologice, inclusiv creşterii capacităţii de analiză a computerelor şi a sensibilităţii telescoapelor, acest proiect de 100 milioane de dolari va scruta în profunzimile mult mai îndepărtate ale spaţiului, în comparaţie cu anii 1990, perioada în care SETI a făcut ultima sa descoperire majoră. Progresele tehnologice vor permite oamenilor de ştiinţă să monitorizeze mai multe miliarde de frecvenţe radio simultan, în loc de câteva milioane, şi să monitorizeze suprafeţe de zece ori mai mari de pe bolta cerească decât cele analizate în anii 1990. Însă orice semnal detectat de savanţi a fost emis, cel mai probabil, în urmă cu mulţi ani, poate chiar cu secole sau milenii în urmă. Semnalele radio au nevoie de patru ani pentru a călători până la Terra de la cea mai apropiată stea din afara Sistemului Solar. Unul dintre cele mai mari costuri va consta în închirierea de timp la diverse telescoape radio, inclusiv la Observatorul Parkes din Australia şi la Observatorul Radio Astronomic Green Bank din SUA. Iuri Milner plănuieşte să închirieze, câte două luni pe an, fiecare dintre cele două telescoape, în condiţiile în care oamenii de ştiinţă din lumea întreagă au în mod normal dreptul de a lucra doar două zile pe an la aceste telescoape.
Iuri Milner, creator al Breakthrough Prize pentru realizări ştiinţifice, a lansat această iniţiativă la Londra, în cadrul unui eveniment la care a fost prezent şi renumitul astrofizician Stephen Hawking. De altfel, profesorul britanic este consilier în cadrul acestei iniţiative. De formaţie fizician, Iuri Milner se alătură astfel unui număr tot mai mare de investitori şi antreprenori de succes interesaţi de explorarea spaţiului. Unul dintre aceştia este Elon Musk, creatorul companiei SpaceX, care a spus că doreşte să colonizeze planeta Marte.