2016 aduce noutăți în privința cardului național de sănătate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Casa Națională de Sănătate anunță

2016 aduce noutăți în privința cardului național de sănătate!

Sănătate 03 Ianuarie 2016 / 14:58 1133 accesări

Mult-controversatul card național de sănătate, introdus în anul 2015 și cu care românii deja s-au obișnuit, ar putea să devină obligatoriu și în cazul urgențelor. Specialiști ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) analizează posibilitatea utilizării cardului de sănătate pentru validarea serviciului şi în cazul urgenţelor, dar la externare, cu excepţia asiguraţilor în stare foarte gravă sau în comă, spune preşedintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea. ”Atenţie, nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă, adică la urgenţa majoră de cod roşu. Vorbim de acele urgenţe mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă”, a explicat preşedintele CNAS. În cazul acestor asiguraţi internaţi în urgenţă, cardul va fi utilizat la externare. ”După ce pacientul a fost tratat şi urmează să fie externat, la plecarea din spital, va fi utilizat cardul, astfel încât, dacă omului i-a fost rău şi nu s-a mai gândit la cardul de sănătate, luându-şi cu el doar buletinul, pentru că fără un act de identitate nu poate fi internat, la externare, cineva să-i poată aduce cardul la spital şi să fie validat serviciul. Este o analiză pe care o facem acum pentru 2016”, a spus Ciurchea.

Unii medicii de spital spun că au folosit deja acest sistem, chiar dacă nu era obligatoriu.

Precizăm că peste 15.000.000 de carduri de sănătate au fost tipărite în intervalul septembrie 2014 - noiembrie 2015, dintre care 14.829.392 sunt în posesia asiguraților, declara, la finele anului trecut, preşedintele dr. Ciurchea. În prezent, la casele de asigurări de sănătate mai sunt 310.601 carduri, iar la Poşta Română, în curs de distribuire, 236.729 de carduri.

Nu de puține ori, cardul național de sănătate le-a dat mari bătăi de cap medicilor. De exemplu, medicii de familie atenționau că, încă de la lansarea componentei pentru cardul de sănătate, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate nu a funcționat sau a răspuns cu foarte mare dificultate - împiedicând activitatea tuturor furnizorilor de servicii medicale în mai multe zile. Și din Constanța au fost astfel de semnale, cu mențiunea că se observă totuși o îmbunătățire a funcționării sistemului informatic. Președintele Asociației Medicilor de Familie ”Tomis”, dr. Laura Condur, declara, anul trecut, că ”sunt probleme cu cardurile, unii le au blocate, unii le au inactive, unii le uită, unii nu le-au primit, dar și blocaje ale sistemului informatic”. ”Suntem convinși că, în timp, se vor remedia toate aceste probleme”, a declarat medicul de familie constănțean dr. Condur.



12