50 de români răpuși de gripă. Printre ei, și doi constănțeni!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vezi amănunte despre pacienții din județul nostru!

50 de români răpuși de gripă. Printre ei, și doi constănțeni!

• INSP: activitatea gripală evoluează cu intensitate medie
Sănătate 03 Martie 2016 / 13:22 852 accesări

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal a ajuns la 50, din care 47 cu A(H1) sezonier și 3 cu AH3. Distribuția deceselor pe grupe de vârstă este următoarea: 3 la 0-1 an, 18 la 15-49 ani, 21 la 50-64 ani și 8 la ≥65 ani. Cât privește distribuția deceselor pe sexe, precizăm: 35 masculin și 15 feminin. „44 persoane decedate (88%) au avut condiții medicale pre-existente. Antecedente vaccinale anti-gripale: 41 nevaccinate, din care un copil neeligibil, o persoană vaccinată și 8 necunoscute”, anunță INSP. Cele mai multe decese au fost înregistate în București, respectiv 17 cazuri, în județul Argeș - 7 cazuri, Cluj - 6, , Prahova - 6, câte un caz în Dâmbovița, Galați, Ilfov, Iași, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea și 2 cazuri în Hunedoara.

DESPRE CONSTĂNȚENII RĂPUȘI Și Constanța se află pe lista neagră, cu două decese. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu, constănțenii care au murit, o femeie și un bărbat, de 58, respectiv 79 de ani, erau „pacienți tarați, adică aveau mai multe afecțiuni“. Mai exact, aveau hipertensiune arterială, astm bronșic cortico-dependent, cardiopatie ischemică, obezitate de tip 2, insuficiență renală, insuficiență cardiacă NYHA - New York Heart Association - 4 (adică un stadiu avansat al bolii)“, a explicat medicul. Toate aceste suferințe nu au făcut altceva decât să complice lucrurile la apariția virusului gripal.

INTENSITATE MEDIE Activitatea gripală evoluează și în perioada 22 - 28 februarie cu intensitate medie, cu extindere regională în zona sudică (București, Olt, Dâmbovița, Argeș, dar și Constanța), cu focare sau cazuri sporadice în unele județe, morbiditatea prin infecții respiratorii acute fiind ușor mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă, anunță specialiști ai INSP. Tot ei spun că nu este nimic alarmant, numărul cazurilor încadrându-se în intervalul așteptat.

764 DE CAZURI DE GRIPĂ De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și Infecției Respiratorii Acute Severe (SARI) și până la 1 martie, au fost confirmate cu ajutorul probelor de laborator 764 de cazuri de gripă, astfel: 671 de cazuri tip A, subtip H1 sezonier, 37 de cazuri tip A, subtip H3, 44 de cazuri tip A, nesubtipate, și 12 cazuri tip B. Constanța se situează în continuare în top, după București (364 de cazuri), cu un număr de 157 de cazuri de gripă.

INFECȚII RESPIRATORII La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, Infecții Acute ale Căilor Respiratorii Superioare și pneumonii) a fost de 94.041, cu 25,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (125.639) și ușor mai crescut (cu 2,3%) comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă (91.936). Totodată, în săptămâna menționată s-au înregistrat, la nivel național, 466 de cazuri de gripă neconfirmate cu ajutorul probelor de laborator, comparativ cu 455 de cazuri înregistrate în perioada similară din 2015. INSP a anunțat că s-au înregistrat și 39 de cazuri de SARI, cu 5 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 10 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului anterior.

Reamintim că managerul Institutului „Matei Balș“ din București, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, declara, nu demult, că virusul gripal va circula până la sfârșitul lunii martie sau poate chiar până în aprilie; cel puțin acestea sunt estimările. ”Cu gripa, în momentul de față, stăm bine, în sensul că suntem în desfășurarea sezonieră. (...) Vorbim de gripă sezonieră. Principalul tip de virus este cel de grup A, respectiv A/H1N1. Partea proastă a lui este că generează la persoane relativ tinere forme severe de boală uneori (...)”, explica profesorul. Vaccinarea reprezintă o măsură de prevenire sigură, astfel că cine nu s-a vaccinat încă o mai poate face.

17 decese la noi cazuri

„Au fost comunicate 17 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, din care 16 cu virus gripal sezonier A(H1) și 1 cu virus gripal sezonier A(H3)”, potrivit specialiștilor INSP.

Citește și:

84 de constănțeni au fost diagnosticați cu gripă

Se extinde gripa și la Constanța! 33 de români au murit!

Câteva sfaturi esențiale pentru bolnavii de gripă...

Când scăpăm de virusul gripal? Specialiștii au răspunsul



12