Școlile unde, în 2015, elevii învață la fel ca în Evul Mediu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără apă și cu WC-ul în curte

Școlile unde, în 2015, elevii învață la fel ca în Evul Mediu!

Eveniment 01 Septembrie 2015 / 00:00 2247 accesări

Trăim în 2015 și faptul că suntem conectați la rețeaua de apă și canal este un fapt atât de uzual și de comun încât pare greu de crezut că sunt localități în țară și în județul nostru unde localnicii nu știu cum este să te speli pe mâini la chiuvetă sau să tragi apa după ce ai folosit toaleta. În 2015, diferențele între școlile din orașe și cele din mediul rural situate la câteva zeci de kilometri distanță sunt atât de mari încât te întrebi cum pot susține autorităţile că accesul la educație este egal pentru toți elevii. În 2015 sunt școli care funcționează de ani buni la fel ca în Evul Mediu, unde copiii și profesorii trebuie să se spele pe mâini deasupra unui lighean cu apă cărată tocmai de la vreo fântână sau cișmea. WC-urile turcești din fundul curții devin focare de infecție după ce sunt folosite de toți copiii din școală, iar o femeie de serviciu are obligația să arunce apă (cărată tot de la fântână) după fiecare elev care folosește toaleta. Greu de crezut că se întâmplă totuși acest lucru, după fiecare elev, în fiecare pauză. Cu toate că localitățile din mediul rural au posibilitatea să acceseze proiecte pe fonduri europene pentru modernizare, totuși, la începutul fiecărui an școlar, aceleași unități de învățământ se află pe lista școlilor care nu primesc avizul de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP). În județul Constanța, 33 de unități din cele 496 vor începe din nou anul școlar fără avizul de funcționare al DSP din cauza lipsei rețelei de apă și canalizare. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, alte 30 de unități sunt în curs de autorizare și vor obține avizul până la începerea anului școlar 2015 - 2016.

LIPSĂ DE INTERES Pe 14 septembrie vor începe anul școlar fără avize de funcționare mai multe grădinițe cu program normal (GPN), dar și școli de la țară. Este vorba despre GPN Făurei, GPN Poiana, GPN Ciocârlia, GPN Nistorești, GPN Pantelimonu de Jos, GPN Runcu, GPN Băltăgești, GPN Cetatea, GPN Dobromir Vale și GPN Dobromir Deal, Școala Primară nr. 3 Pantelimonu de Jos, Școala Primară nr. 4 Runcu și Liceul Tehnologic ”Radu Prișcu” Dobromir. De remedierea acestei situații ar trebui să se ocupe primăriile din localitățile în care funcționează respectivele școli, însă, cum situația se repetă la fiecare început de an școlar, se poate trage concluzia că racordarea școlilor la o rețea de apă și canalizare, pentru a oferi elevilor condiții decente de învățare, nu reprezintă o prioritate pentru administrația locală. În acest context, nu ne mai putem mira că sunt profesori care fug de școlile din mediul rural și în fiecare an Inspectoratul Școlar Județean trebuie să apeleze inclusiv la cadre didactice fără studii de specialitate în domeniul în care vor preda.

Mai puține școli fără avize față de anul trecut

 Numărul unităților școlare care vor începe anul școlar fără avize de funcționare este mai mic în 2015 comparativ cu anul trecut, când 44 de școli și grădinițe nu primiseră avizul DSP. Situația este mai bună la Constanța și dacă facem comparația cu alte județe, precum Iași (200 de școli fără avize), Vaslui (425 de unități), Neamț (57 de școli), Vâlcea (91 de unități de învățământ), Vrancea (328 de școli).



Ştiri recomandate

12