70 de ani de la Debarcarea din Normandia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

70 de ani de la Debarcarea din Normandia

Externe 07 Iunie 2014 / 00:00 850 accesări

Preşedintele francez, François Hollande, a deschis, vineri, ceremoniile aniversării a 70 de ani de la Debarcarea aliată. El a adus un omagiu, la Caen, celor 20.000 de victime civile ale Bătăliei pentru Normandia. Şeful statului francez a depus o jerbă de flori şi s-a recules la Memorial, după care a stat de vorbă cu civili martori ai Debarcării şi combatanţi care au supravieţuit. Aceasta este prima recunoaştere oficială a celor aproximativ 20.000 de persoane ucise în perioada 6 iunie - 22 august 1944. Regiunea a fost eliberată definitiv de sub jugul nazist abia la 12 septembrie. François Hollande a inaugurat, de asemenea, un memorial dedicat suferinţei şi sacrificiului populaţiei normande. Aproape 1.800 de veterani care au debarcat acum 70 de ani au participat la aceste comemorări.

19 dintre cei mai importanţi lideri ai planetei au fost, vineri, în Franţa. Regi, regine, prinţi, prinţese, şefi de stat şi de guvern - cu toţii s-au adunat pentru a participa la evenimentele dedicate împlinirii a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia. Printre ei, regina Marii Britanii, regele Olandei, preşedinţii SUA şi Rusiei, cancelarul Germaniei şi premierul Marii Britanii, dar şi preşedintele ales al Ucrainei. Ziua a început cu o vizită regală pentru preşedintele Francois Hollande. El a întâmpinat-o la Arcul de Triumf pe Elisabeta a II-a, aflată pentru a cincea oară în Franţa de când a fost încoronată suverană a Marii Britanii. Cei doi au depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, iar la Palatul Elysee, Hollande i-a oferit cadou reginei un set de fotografii din timpul precedentelor vizite ale acesteia în Franţa. Tot în Franţa a fost şi prinţul Charles, fiul cel mare al reginei Elisabeta. Acesta a participat la primele ceremonii de comemorare a Debarcării aliaţilor. S-a întâmplat în localitatea Ouistreham din nord-vestul Franţei, unde s-a întâlnit cu mai mulţi veterani din al Doilea Război Mondial. Prinţul de Wales a asistat apoi la saltul a 300 de paraşutişti, care au recreat un moment similar petrecut în urmă cu 70 de ani, în timpul Debarcării din Normandia. Paraşutiştii au aterizat în apropierea primei localităţi franceze eliberate de trupele aliate.

În fundalul acestei aniversări are loc o înfruntare dură între Rusia şi Occident cu privire la situaţia din Ucraina. În contextul în care Parisul a fost, timp de câteva ore, teatrul unui vast balet diplomatic consacrat Ucrainei, criza nu a dat semne să slăbească pe teren, unde autorităţile ucrainene au suferit noi înfrângeri în estul separatist al ţării. Grăniceri ucraineni au abandonat, joi, trei posturi de la frontiera cu Rusia, în urma unor atacuri ale insurgenţilor pro-ruşi care par să-şi extindă controlul.



12