”Imigranţii pot opri sinuciderea demografică a Europei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asta era!

”Imigranţii pot opri sinuciderea demografică a Europei”

Externe 17 Septembrie 2015 / 00:00 1288 accesări

”Societatea îmbătrânită a Europei, care se sinucide demografic, are nevoie de imigranţi, pentru a împiedica reducerea în continuare a forţei de muncă”, a declarat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Vitor Constancio, într-un interviu acordat Reuters. Constancio a subliniat disponibilitatea BCE de a suplimenta lichidităţile, explicând că instituţia a cumpărat mult mai puţine obligaţiuni decât băncile centrale din SUA, Japonia şi Marea Britanie. El a avertizat că, deşi BCE poate extinde tipărirea de bani, aşteptările ca banca centrală să redreseze singură economia zonei euro sunt nerealiste. În opinia sa, imigraţia poate contribui la această redresare. Constancio, adjunct al preşedintelui BCE, Mario Draghi, în board-ul executiv al instituţiei, s-a referit la doi dintre factorii care încetinesc economia zonei euro, şi anume îmbătrânirea populaţiei şi reducerea forţei de muncă, ce vor continua în următoarele decenii. Oficialul BCE crede că pentru a schimba această tendinţă demografică negativă nu este suficientă stimularea natalităţii, ci este nevoie de imigraţie. ”În caz contrar, creăm o mare dificultate creşterii şi bunăstării generaţiilor viitoare”, a spus Constancio, în vârstă de 71 de ani.

Oficialul BCE a făcut aceste remarci directe în timp ce refugiaţii veniţi în Europa din state marcate de război, precum Siria şi Afganistan, provoacă tensiuni între ţările UE. Germania a reintrodus, în această săptămână, controalele la graniţă, în timp ce Ungaria a închis frontiera cu Serbia, blocând principala rută a refugiaţilor către zona euro. Miniştrii de Interne ai UE nu au reuşit să ajungă, luni, la un acord privind împărţirea responsabilităţilor de adăpostire a sutelor de mii de oameni care au cerut azil în UE, în acest an. Constancio, fost ministru de Finanţe şi secretar general al Partidului Socialist din Portugalia, consideră că actualul curent anti-imigraţie este provocat de nivelul ridicat al şomajului, care destabilizează Europa. Populaţia zonei euro a crescut anul trecut cu numai 0,25%, iar şapte din cele 19 ţări din regiune au înregistrat scăderi. În SUA, în schimb, populaţia a crescut cu 0,75%, iar în Australia, care nu a mai fost în recesiune din 1991, a înregistrat un avans de 1,4%. Şomajul din zona euro se menţine ridicat, dar cu diferenţe majore între ţări ca Grecia şi Spania, care au încă probleme după criza datoriilor, şi state puternice, ca Germania. Constancio a minimizat riscul retragerii unor state din zona euro.

COOPERARE SUA, care sunt supuse presiunilor pentru a depune mai multe eforturi în vederea gestionării crizei refugiaţilor, au făcut apel la Europa să coopereze pentru a ajunge la o soluţie. ”Va fi nevoie de cooperare cu toate statele europene şi Statele Unite şi comunitatea internaţională pentru a ne asigura că toată lumea este în siguranţă, că toţi sunt trataţi cu omenie şi de asemenea trebuie să ne confruntăm cu sursa problemei, respectiv criza în desfăşurare în Siria”, a declarat preşedintele american, Barack Obama. Liderul de la Casa Albă a subliniat de asemenea că SUA vor accepta mai mulţi imigranţi sirieni, după ce săptămâna trecută a anunţat că cel puţin 10.000 de sirieni vor fi primiţi pe teritoriul american începând de luna viitoare.



Ştiri recomandate

12