Scriitorul, publicistul şi filatelistul dobrogean de origine armeană, Simion Tavitian, personalitate culturală de marcă a Constanţei, s-a stins din viaţă, ieri dimineaţă, la vîrsta de 82 de ani, după o îndelungată suferinţă.
Simion Tavitian s-a născut la data de 3 februarie 1926, în oraşul Cetatea albă din Basarabia şi a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti şi Facultatea de Economie Generală a Academiei de Studii Economice. Simion Tavitian este autorul a peste 16 lucrări, studii literare, dar şi studii istorice şi sociale ale etniei pe care o reprezintă. Acestea sînt prefaţate de importanţi critici literari şi istorici, precum: Şerban Cioculescu, Ilie Purcaru, Ştefan Cucu, Gheorghe Dumitraşcu, Liliana Lazia şi George Mureşan. Acesta a lăsat în urma sa pagini de literatură autentică despre spaţiul dintre Dunăre şi Mare.
Pasionat colecţionar, preşedinte al Asociaţiei Filateliştilor „Tomis“, din 1994, Simion Tavitian a pus bazele, în 1995, „Magazinului de Filatelie, Cartofilie şi Numismatică“. Revista se difuzează în 27 de state de pe patru continente, beneficiind de colaboratori, atît din ţară, cît şi din străinătate. Timp de 22 de ani a fost jurnalist la cotidianul „Dobrogea nouă“, ocupîndu-se, în principal, de pagina de cultură.
Cele trei volume apărute la editura Ex Ponto - „Armeni de seamă” (I), 2006, „Armeni din România” (II), 2007 şi „Armeni din România III“, 2008 -, de o mare valoare, reprezintă valoroase instrumente de documentare pentru istoricii şi cercetătorii care vor sa afle mai mult despre contribuţia minorităţilor naţionale, în diverse domenii de activitate. Lucrarea oferă informaţii despre personalităţi din domeniul ştiinţei, economiei sau culturii, care au jucat sau joacă un rol important în viaţa social-politică şi culturală a României. Simion Tavitian a mai publicat şi alte lucrări dedicate comunităţii de armeni din România, printre care se numără: „Armeni sub cupola Academiei“ şi „Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“. De asemenea, Simion Tavitian este autorul cărţii „Dobrogea, tărîmul dintre ape“. Referinţe despre scriitorul dobrogean de origine armeană sînt incluse şi în reviste de cultură de peste hotare: Paris, Statele Unite ale Americii şi Egipt.
De-a lungul carierei sale, omul de cultură a primit numeroase distincţii, diplome, premii şi titluri, printre care şi acela de membru de onoare al Federaţiei Filatelice Române, Diploma de Excelenţă acordată de Liga Navală Română şi Diploma de Excelenţă din partea Muzeului Marinei Române. În 2007, Simion Tavitian a primit din partea preşedintelului Filialei Constanţa a Comunităţii Armenilor din România (CAR), Hacic Garabet, o diplomă pentru contribuţia însemnată adusă la viaţa culturală şi socială în cadrul comunităţii. Anul acesta, în cadrul Expoziţiei Naţionale de Cartofilie – „Salonul carto-filatelic Bucureşti 2008“, organizată de Carto Clubul Român şi dedicată aniversării a 150 de ani de la apariţia primelor mărci poştale româneşti „Cap de bour“, Simion Tavitian a fost distins cu o medalie jubiliară ca un semn al recunoaşterii activităţii pe care a desfăşurat-o de-a lungul timpului, în numele filateliei. În 1995, la Constanţa, Simion Tavitian a pus bazele Tîrgului Colecţionarilor din România, eveniment ajuns, anul acesta, la cea de-a XIII-a ediţie. Anual, sub conducerea sa, Asociaţia Filateliştilor „Tomis“ a organizat, la Constanţa, o serie de expoziţii de filatelie sau de cartofilie.
„Este o pierdere imensă pentru noi, de neînlocuit. Era un om de o modestie extraordinară, ieşită din comun, era un om extraordinar de sufletist. Sub conducerea sa, Asociaţia Tomis a devenit una dintre cele mai bune din ţară“, a declarat, cu tristeţe, vicepreşedintele Asociaţiei Filateliştilor „Tomis“, Gabriel Nicolae. „A fost unul dintre cei mai serioşi jurnalişti pe care i-a avut Constanţa, un scriitor care şi-a arătat talentul prin numeroasele lucrări care s-au referit atît la Dobrogea, cît şi la etnia sa“, a afirmat preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, Ovidiu Dunăreanu.
Corpul neînsufleţit al omului de cultură Simion Tavitian este depus la Casa Albastră, pentru ca cei care l-au cunoscut să îi poată aduce un ultim omagiu. Înmormîntarea va avea loc duminică, de la ora 12.30, la Cimitirul Central. Membri ai familiei, colegi, prieteni şi toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat pe Simion Tavitian regretă trecerea în nefiinţă a marelui om de cultură dobrogean. Membrii Asociaţiei Filateliştilor „Tomis“, precum şi cei ai Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România deplîng dispariţia celui care a fost Simion Tavitian. Dumnezeu să-l odihnească!