Politicianul irakian Ahmed Chalabi, unul dintre principalii instigatori ai invaziei ţării sale de către SUA, în 2003, a decedat marţi, la vârsta de 71 de ani, a anunţat Parlamentul de la Bagdad. Acest şiit care prezida Comisia pentru Finanţe din cadrul Parlamentului a decedat în urma unei crize cardiace, a anunţat Legislativul.
Născut în 1944, într-o familie înstărită din Bagdad, acest doctor în matematică şi-a părăsit ţara în 1956 şi s-a dus în Marea Britanie şi SUA, unde a militat, de la conducerea Congresului Naţional Irakian (CNI), împotriva lui Saddam Hussein. El a devenit un protejat al administraţiei Bush, în special al Pentagonului, pe care l-a ajutat să convingă în vederea răsturnării dictatorului irakian de la putere, prezentând probe false cu privire la presupuse arme irakiene de distrugere în masă. Revenit la Bagdad după îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein, Chalabi a fost vicepremier din aprilie 2005 şi până în mai 2006 şi ministru al Petrolului. În urma eşuării unor prime eforturi de îndepărtare de la putere a dictatorului irakian în anii '90 - după Primul Război de la Golf -, el a avut mai mult succes un deceniu mai târziu, în timpul administraţiei lui George W Bush, relatează DPA. Chalabi este considerat drept unul dintre principalii conducători ai eforturilor de a convinge Guvernul american că regimul Saddam Hussein deţinea armament de distrugere în masă. Însă multe dintre probele pe care le-a prezentat s-au dovedit false. După invazie, el a condus unele dintre programele de dezmembrare a regimului Baas şi a moştenirii lui Saddam Hussein. Aceste programe au fost extrem de controversate, în contextul în care partidul fostului dictator se întrepătrundea cu statul şi forţele de securitate.
Cariera sa politică în ţară a fost afectată ulterior de o serie de eşecuri, iar administraţia Bush s-a distanţat de el. Chalabi încerca, de anul trecut, să revină în prim-plan la nivel naţional, după ascensiunea grupării Statul Islamic (SI).
Citește și:
Liderul al-Qaida face apel la unitatea militanţilor împotriva Rusiei şi Occidentului
SUA trimit unităţi speciale în Siria, în misiuni contra reţelei SI
Atac cu obuze lângă aeroportul din Bagdad
Rusia consideră inacceptabilă trimiterea de trupe americane în Siria
13 jurnaliști executați la Mosul, de la ocuparea orașului de către SI
SUA ia în considerare să trimită trupe în Siria și elicoptere în Irak
Războaiele continuă și vine o nouă criză economică. Află cum te poți proteja