"Academia Infractorilor", rețeaua anihilată joi de procurorii DIICOT, la capătul celei mai ample investigații din istoria acestei instituții, avea case de antrenament atât în țară, cât și peste hotare. Anchetatorii spun că recruții grupării conduse cu o mână de fier de "liderul suprem", Marin Botez, au trecut prin perioada de pregătire fizică și teoretică (de 90 de zile) în locații situate la Marea Neagră, în București, la Cluj, dar și în Franța, la Strasbourg. Indivizii racolați de "ofițerii" cu experiență învățau cum trebuie să se comporte și ce trebuie să declare în cazul în care erau prinși. Li se explica să nu folosească telefoane sau dispozitive conectate la internet în imobilele în care erau instruiți, pentru a nu fi localizați sau interceptați. Niciun amănunt nu era neglijat. Suspecților li se recomanda, de asemenea, să aibă la ei două rânduri de haine la momentul comiterii jafurilor și să își schimbe înfățișarea după loviturile la care participau.
"CULEGĂTORII" "Profesorii" îi urmăreau pe "elevii" recrutați în general din familii sărace sau chiar din case de copii, pentru a stabili ce rol pot juca în raidurile viitoare. Spre exemplu, executanții erau puși să adune de pe jos mai multe obiecte într-un timp cât mai scurt (agilitatea era esențială, în condițiile în care regula era ca spargerile să nu dureze mai mult de 60 de secunde). Cei care se dovedeau cei mai rapizi deveneau "culegători" și aveau misiunea de a aduna bijuteriile și ceasurile din vitrinele magazinelor de lux vizate.
DORMEAU ÎN CORTURI, LA PERIFERIE După acești pași, recruții erau trimiși în țările din vestul Europei în care "Academia" acționa. Plecau cu mașina, la bordul autocarelor sau cu avionul. Când ajungeau la destinație, mergeau la periferia orașelor, unde se instalau în păduri sau în zone industriale, locuind în corturi, izolați. Singura persoană echipată cu telefon (cât mai puțin sofisticat cu putință) era coordonatorul găștii, care ținea legătura cu șefii din România, îi informa despre misiune și le cerea acceptul pentru a da atacul.
SE DEGHIZAU ÎN FEMEI Jafurile nu durau niciodată mai mult de un minut, erau executate în forță, indivizii folosind din când în când cocktailuri Molotov. Au existat situații în care unii dintre ei s-au deghizat în femei. Suspecții intrau în spațiile comerciale, îi imobilizau pe angajați, spărgeau vitrinele și luau tot ce puteau, în timp ce unul dintre ei cronometra "operațiunea" din ușă. Procurorii DIICOT spun că, în perioada 2013-2015, membrii grupării au furat ceasuri și bijuteriii în valoare de 10 milioane de euro! Procurorii DIICOT au reţinut, în urma audierilor, 14 persoane (pentru care se va cere arestarea preventivă) și au dispus ca alți trei inși ridicați în urma perchezițiilor de joi să fie cercetaţi sub control judiciar.