Actorul Lică Gherghilescu împlineşte un sfert de veac de carieră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Actorul Lică Gherghilescu împlineşte un sfert de veac de carieră

Cultură 22 Februarie 2011 / 00:00 925 accesări

Viaţa culturală constănţeană marchează un moment aniversar deosebit, în această săptămână, când actorul, regizorul şi producătorul de spectacole Vasile (Lică) Gherghilescu, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret, împlineşte 25 de ani de carieră. Marele artist dobrogean care, de-a lungul unui sfert de veac, a făcut mai frumoasă copilăria a generaţii întregi de mici spectatori, bucurându-i cu spectacolele în care a jucat sau pe care le-a montat, sărbătoreşte acest eveniment chiar mâine, pe 23 februarie.

Debutul în teatru al actorului Lică Gherghilescu s-a petrecut sub semnul unei stele norocoase. În timpul studenţiei la I.A.TC. „I.L.Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului Dem Rădulescu, acesta a fost invitat să joace la Teatrul de Păpuşi Constanţa, în rolul Petre Munck din „Inimă rece”, în regia lui Cristian Pepino. Acest rol i-a adus, de altfel, şi primul premiu.

Lică Gherghilescu a ales să revină la Constanţa, după absolvirea facultăţii şi a debutat, pe 23 februarie 1986, într-o piesă de mare frumuseţe, „Aceşti îngeri trişti” de D. R. Popescu, în regia lui Dominic Dembinski. Partenera sa de scenă a fost, atunci, una dintre marile actriţe ale scenei constănţene, Nina Udrescu. Lică Gherghilescu a dat viaţă personajului Ion, compunând, cu talent şi o mare inteligenţă scenică, profilul în mişcare al unui tânăr al zilelor noastre, neliniştit şi dramatic căutător al sinelui în cenuşiul vieţii cotidiene.

Pe aceeaşi linie, actorul şi-a creat şi personajul Lelio din „Mincinosul” de Carlo Goldoni, regizat de Tudor Chirilă. O altă experienţă scenică - cu totul diferită de cea anterioară - este cea a rolului din musicalul „Sânziana şi Pepelea”, în regia lui Andrei Mihalache, unde l-a jucat pe fiorosul Zmeu al zmeilor. A fost un rol în care era solicitat să realizeze, prin contre-emploi, un mare efect comic - ceea ce s-a şi întâmplat - punându-i în evidenţă nu doar umorul nuanţat, ci şi marea inteligenţă scenică şi calităţile muzicale. Acest lucru s-a văzut, ulterior, şi când a devenit, pentru o vreme, actor al Teatrului „Fantasio”.

Marele său talent scenic, spontaneitatea, expresivitatea sa extraordinară au făcut să aducă în prim plan chiar un rol… secundar, cum este cel din „Hotel”. De asemenea, poate fi amintit şi un rol emblematic pentru întreaga sa carieră, K. Muler din „Unde-i revolverul?”. Este un rol creat cu strălucire, în care comicul şi grotescul se află într-un perfect echilibru, cu aplecare către nuanţa semnificativă, către detaliul revelator. „Lică Gherghilescu este un actor special, al cărui talent merită, în continuare, multe şi frumoase roluri”, consideră secretarul literar al Teatrului de Stat Constanţa, Anaid Tavitian.

De-a lungul carierei sale impresionante, care a însemnat roluri atât pe scenă, cât şi în filme sau apariţii în spectacole televizate şi emisiuni de divertisment, Lică Gherghilescu a fost răsplătit cu o serie de premii şi distincţii importante. Ca producător de spectacole, a fost distins cu: Premiul pentru cea mai bună reprezentaţie străină, pentru spectacolul „Turandot” - Festivalul de Teatru pentru copii din Bulgaria, în 2007, Premiul pentru folosirea originală a tehnicii digitale în arta animaţiei, pentru spectacolul „Motanul încălţat” - Festivalul „Bucurii pentru copii - Spectacole de colecţie”, 2007, Premiul pentru regie, pentru spectacolul „Cenuşăreasa” - Festivalul Gulliver, Galaţi, 2004.

Alte distincţii obţinute sunt: Premiul de debut pentru rolul Ion, din „Aceşti îngeri trişti” - Festivalul de Teatru Contemporan de la Braşov, 1986, Premiul pentru cel mai bun actor - Festivalul teatrelor de revistă, 1994, Premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul K. Muller din „Unde-i revolverul?” - Festivalul Naţional de Comedie, Galaţi, 2000.

În prezent, Vasile Gherghilescu este director general al Teatrului pentru Copii şi Tineret Constanţa, precum şi lector universitar la Universitatea „Ovidius”.

Taguri articol


12