„Aferim!”, lungmetrajul care a obținut „Ursul de Argint” pentru regie, anul acesta, la cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, a avut proiecția de gală la Constanța. Sala pusă la dispoziție pentru acest eveniment de către Cityplex a fost arhiplină, publicul prezent fiind avid să afle „secretele” din spatele marelui ecran. Regizorul Radu Jude nu a putut fi prezent la proiecția de gală de la Constanța a filmului „Aferim!”, deoarece a fost prezent la evenimentul similar de la Sibiu, dar au răspuns curiozității cinefililor, la finalul proiecției, producătorul Ada Solomon și actorii Alexandru Bindea (preotul) și Cuzin Toma (robul țigan).
ISTORIE ÎN ALB-NEGRU Timp de două ore, publicul a urmărit cu interes o poveste în alb-negru și în... mișcare, din Țara Românească a anului 1835, despre mentalități și despre oameni efemeri și insignifianți „ca o scânteie”, după cum bine observă zapciul Constandin (Teodor Corban), despre oameni care nu se află în cartea de istorie, care nu s-au evidențiat prin fapte demne de consemnat. Planurile largi, distanțele dintre cameră și personaje, imaginile alb-negru denotă intenția regizorului de a se detașa de realitate. „Regizorul și-a propus să spună o poveste așa cum o simte el, nu să reconstituie o realitate. Sigur că filmul este foarte documentat, fiecare element din film, de la strachină până la punguța de bani, care nu se vede explicit în film, este cât se poate de autentic”, a declarat producătorul filmului premiat la Berlinală, Ada Solomon. Despre importanta distincție, Ada Solomon a spus că filmul a fost „premiat pentru ce conține, ca forță a înțelepciunii și a rădăcinilor românești”.
Timp de 23 de zile s-a filmat pentru acest film, cu două mai puțin față de cele propuse inițial, din cauza verii capricioase a lui 2014, din Dobrogea până în Oltenia, între Râmnicu Vâlcea și Horezu.
„CEA MAI MARE PROVOCARE: SĂ NU AJUNG LA ÎNCHISOAREA DATORNICILOR” În ceea ce privește provocările, Alexandru Bindea s-a confruntat cu o căruță pe roți de lemn, pe întinderile pietroase ale munților Măcin. Pentru Cuzin Toma, statul pe cal, pe burtă, a fost cea mai mare provocare, care i-a cauzat o durere de coaste ce s-a estompat abia la două săptămâni după încheierea filmărilor. „Alegerea lui Cuzin Toma a fost cea mai rapidă decizie. A fost primul dintre membrii principali ai distribuției confirmat pe rol”, a completat Ada Solomon.
„Pentru mine, cea mai mare provocare este să nu ajung la închisoarea datornicilor. O să spuneți că sunt avară, că un buget de 1.135.000 de euro nu ajunge. Păi, n-ajunge. Pentru tot ce este în filmul ăsta. Sper ca în doi ani să reușesc să-mi plătesc datoriile care sunt legate de filmul acesta. Și dacă voi reuși, cred că voi depăși provocarea aceasta”, a spus producătorul Ada Solomon.
„Filmul, în percepția comună, de la omul de stradă până la autorități, este privit ca un produs de consum, comercial și mai puțin ca artă. În momentul în care cinematografia va fi privită ca parte a culturii naționale, ca parte a culturii vii, cea care trebuie menținută, atunci se vor găsi bani pentru cinematografie”, a mai spus producătorul filmului premiat la Berlinală.
Și traducerea a constituit o provocare, fiind o muncă laborioasă și lungă. „Scenariul a fost tradus în engleză, franceză, germană, bulgară și cehă, toți traducătorii cu care am lucrat fiind fermecați de acest job, nu ușor, dar care presupune o plăcere pentru cei care se joacă cu cuvintele, să le găsească ritmul, sensul corect. Provocarea cea mai mare a fost, la subtitrare, bogăția înțelepciunii populare românești”, a mai spus Ada Solomon.
AUTENTICITATE ȘI CULOARE DE LA... CONSTANȚA „Dana Păpăruz, pictorița de costume, este din Constanța. Mulțumesc acestui oraș și părinților care au crescut un asemenea artist și profesionist. Acesta a fost departamentul la care am avut cele mai puțin probleme, singurul departament care nu a depășit bugetul și care a reușit să organizeze logistic, fără prea mare bătaie de cap pentru noi, întreaga desfășurare a filmărilor. Imaginați-vă că în unele locuri am avut și câte șase camioane pentru costume”, a spus Ada Solomon.
La finalul sesiunii de întrebări și răspunsuri, a fost anunțat și noul film al lui Radu Jude, despre cât de tare poți să iubești viața, „Inimi cicatrizate”, o adaptare după întreaga operă a lui Max Blecher. Lungmetrajul urmează să fie filmat în iarna anului 2015-2016.
Evenimentul de gală s-a încheiat cu urarea producătorului Ada Solomon: „Aferim să ne fie!”