Ai repartitor de căldură? Ai factură mai mare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România:

Ai repartitor de căldură? Ai factură mai mare!

Social 04 Februarie 2014 / 00:00 7316 accesări

O veste şocantă vine de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APCR): NU repartitoarelor de căldură! Cum, modalitatea de a face economie la căldură, utilizată de milioane de români, nu funcţionează? Potrivit APCR, în urma mai multor analize şi evaluări realizate în baza sesizărilor primite de la consumatori, precum şi după studiul atent al legislaţiei în vigoare, APCR vine cu o concluzie halucinantă: „prin Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, s-a instituit obligativitatea montării, de către proprietari, a repartitoarelor de costuri. Cei mai mulţi dintre români s-au supus, cu atât mai mult cu cât scopul anunţat era reducerea facturilor. Ulterior, spre surpriza generală, facturile au crescut!”.

CUM ESTE POSIBIL? „Acest lucru s-a întâmplat în primul rând din cauza faptului că repartitoarele de costuri au erori foarte mari, ale căror limite pot ajunge la 24%, erori recunoscute şi de Biroul Român de Metrologie Legală. Erorile acestor aparate sunt produse de factori interni (poziţia senzorilor, caracteristica de transfer etc.), dar şi de factori externi (aproximativ 20 de factori - ex. corpuri învecinate caloriferului, acoperirea anticorozivă a caloriferului, suprafaţa elemenţilor de calorifer, numărul elemenţilor, materialul din care este confecţionat caloriferul, curenţii de aer, debitul agentului termic etc.), factori variabili, imprevizibili, am putea spune necontrolabili şi cu siguranţă neluaţi în seamă în momentul în care se efectuează corecţiile pentru transformarea citirilor repartitorului în cost al încălzirii”, arată reprezentanţii APCR. Mai mult, corecţiile aplicate citirilor nu sunt certe, unice şi standardizate, ci depind de bunul plac al fiecărei firme producătoare în parte. Nici metoda de utilizare a citirilor repartitoarelor nu este metrologică, cum ar fi obligatoriu, pentru că nu se utilizează citirile directe, ci acestea sunt modificate folosind corecţii ce nu ţin cont de factorii interni şi externi ce influenţează citirea, transformându-se în unităţi de calcul. „Se consideră în mod injust că unităţile de calcul sunt proporţionale cu consumul real, consum pe care trebuie să-l achităm ca fiind al nostru”, arată APCR. De asemenea, atrage atenţia Asociaţia, repartitoarele NU sunt supuse controlului metrologic al statului. Explicaţia instituţiilor statului este că furnizarea şi facturarea energiei termice pentru încălzire, produsă şi distribuită prin intermediul sistemelor publice centralizate, se fac în mod obligatoriu pe baza măsurării consumurilor prin contoare de energie termică, adică cele de branşament, iar între locatarii unui imobil de tip condominium, repartitoarele de căldură sunt utilizate la repartizarea costurilor, nu la măsurarea consumurilor fiecărui consumator în parte.

CE SPUNE LEGEA? În Ordonanţa nr. 20 din 21 august 1992 privind activitatea de metrologie, modificată şi actualizată, la art. 3 se arată: mijloacele de măsurare şi măsurările care sunt utilizate în domenii de interes public privind sănătatea şi siguranţa populaţiei, ordinea publică, protecţia mediului, protecţia consumatorilor, perceperea taxelor şi impozitelor şi corectitudinea tranzacţiilor comerciale, care afectează direct sau

indirect viaţa cetăţenilor, se supun controlului metrologic legal, conform prevederilor prezentei Ordonanţe. „Să înţelegem că, de fapt, noi nu plătim efectiv costurile căldurii conform celor măsurate de aceste repartitoare? Dar conform măsurătorilor cărui aparat? Faptul că repartitoarele de căldură sunt mai imprecise decât un termometru de cameră, iar noi suntem nevoiţi să achităm facturile de căldură pe baza măsurătorilor înregistrate de aceste repartitoare, nu afectează corectitudinea tranzacţiilor comerciale, nu ţine de protecţia consumatorilor, nici de sănătatea şi siguranţa populaţiei? Toate aceste motive, dar şi multe altele ne fac să afirmăm că repartitoarele determină costuri nereale, pe care suntem obligaţi să le suportăm, deşi nu este normal. Plătim cât consumăm? Evident, NU! Acesta este motivul pentru care noi spunem NU repartitoarelor de căldură!”, a precizat preşedintele APCR, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Pentru mai multe informaţii despre studiul realizat de expertul APCR pe acest subiect, puteţi accesa link-ul: http://bit.ly/1icbYhX. Pentru orice reclamaţii sau întrebări privind repartitoarele, puteţi scrie pe adresele de mail: relatiipublice@apc-romania.ro sau office@telegrafonline.ro.



12