Ministerul britanic de Interne a lansat, printr-o campanie publicitară naţională de televiziune, o linie telefonică şi un site care permit denunţarea de către public şi victime, inclusiv români, a unor cazuri de sclavie modernă. Linia verde (0800 0121 700), la care victimele pot solicita ajutor telefonic, şi site-ul au fost lansate cu ajutorul asociaţiei de caritate pentru copii NSPCC - Societatea Naţională pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Copii. În total, 1.746 de cazuri de sclavie modernă au fost înregistrate oficial în Marea Britanie în 2013, cu 50% mai multe decât în anul precedent, potrivit unor statistici de la National Referral Mechanism, organismul oficial care identifică victimele traficului de persoane. Lansarea are loc în contextul în care ministrul de Interne, Theresa May, şi-a exprimat speranţa că legea privind sclavia modernă va fi adoptată de Parlament. Spotul publicitar de 30 de secunde, care a fost postat şi pe canalul YouTube al Ministerului britanic de Interne, prezintă scene de sclavie domestică, muncă forţată şi prostituţie, după care o voce spune: ”Sclavia este mai aproape decât crezi. Ajută la eliberarea Regatului Unit de sclavia modernă”. Site-ul modernslavery.co.uk relevă că 90 de victime descoperite în Marea Britanie în 2013 au fost cetăţeni britanici, iar restul provin din ţări ca România, Albania, Nigeria şi Vietnam. ”Nu există o victimă tipică a sclaviei - victimele pot fi bărbaţi, femei şi copii de toate vârstele şi din toate categoriile de populaţie. Însă incidenţa este mai mare în rândul celor mai vulnerabili, minorităţilor sau grupurilor excluse social”, se poate citi pe site. ”Pot exista victime care au fost aduse din străinătate şi persoane vulnerabile din Marea Britanie, forţate să muncească ilegal, împotriva voinţei lor, în numeroase ramuri ale industriei, în bordeluri, în ferme de canabis, saloane de înfrumuseţare şi ferme”, se mai precizează pe site.
VARIAȚII PE ACEEAȘI TEMĂ Ca o formă de sclavie ar trebui să fie recunoscute și muncile umilitoare pe care, de multe ori, angajații se trezesc somați să le facă. De exemplu, Guvernul indian a decis să fie cât se poate de corect și a angajat 40 de bărbați dispuși să se costumeze în maimuțe pentru a pune pe fugă primatele ce se plimbă în voie atât în exteriorul, cât și în interiorul clădirii Parlamentului din New Delhi. Ministrul pentru Dezvoltare Urbană, Venkaiah Naidu, a informat Senatul în scris despre această măsură, al cărei scop este să împiedice maimuțele să-i mai deranjeze pe membrii Legislativului. Animalele au atacat de mai multe ori oameni politici sau au distrus documente oficiale. În anul 2007, un viceprimar a murit după ce a căzut de pe terasa casei sale din capitala Indiei, pe când încerca să sperie o maimuță.
Cei 40 de bărbați vor purta costume ce imită maimuța-langur, o specie cu corpul alungit și cu blană gri. Maimuțele-langur ghidate de dresori au mai fost folosite ca măsură de protecție împotriva altor maimuțe, dar recent s-a interzis utilizarea lor întrucât sunt o specie protejată. Însă efectul acestei interdicții a fost creșterea prezenței maimuțelor în capitala indiană, dar și a atacurilor asupra oamenilor, unii fiind chiar și mușcați, nemaivorbind de furtul mâncării. Venerate în religia hindusă, ce le consideră o încarnare a zeului Hanunan, maimuțele se plimbă nestingherite prin multe orașe din India, dar conviețuirea lor cu oamenii este dificilă. O altă măsură luată de Guvernul indian este angajarea unei echipe de veterinari care să inspecteze de două ori pe săptămână Parlamentul și împrejurimile, pentru a imuniza și steriliza câinii maidanezi, un alt pericol pentru politicieni.