ALERTĂ! E. Coli în produse lactate și carne!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sursa îmbolnăvirii copiilor din Argeș

ALERTĂ! E. Coli în produse lactate și carne!

Sănătate 29 Februarie 2016 / 16:56 3438 accesări

S-au vehiculat multe ipoteze în perioada anchetei întreprinse de diferiți experți în ceea ce privește îmbolnăvirea și chiar decesul în cazul a 3 copii din Argeș. Medici, dar și părinți au lansat diferite ipoteze: îmbolnăvirea s-a produs fie din cauza unui vaccin, fie din cauza unor alimente sau chiar a apei. Zilele trecute, prof. dr. Monica Pop a declarat, de exemplu, pe pagina sa de socializare, că este sigură că E. Coli a apărut în urma consumului de lapte și/sau apă: ”Eu cred că e vorba de apă și/sau lapte! Aproape sigur! Medicii se feresc să spună fără a avea certitudini, pentru că sar patronii care vând asemenea produse și îi pot da în judecată!”. Și așa a și fost.

Ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii (MS) a identificat drept o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente. Astfel, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentului (ANSVSA) a anunțat, într-un comunicat, că, potrivit procedurilor, a prelevat probe din alimentele indicate de MS, prin informările transmise de Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF). ”În 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj, au demarat acţiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV). Ancheta ANSVSA, desfăşurată în colaborare cu MS, a fost extinsă, din 26 februarie, şi în judeţul Bacău, ca urmare a noilor informaţii primite prin intermediul SRAAF. Au fost recepţionate de IISPV 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de MS: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie, cât şi de la persoane particulare”, se arată în documentul citat.

LA CE S-A GĂSIT Oficiali ai ANSVSA au precizat că, dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltată din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta MS. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău). Totodată, E. Coli O26 s-a găsit și în probe prelevate dintr-un lot de 25 kg de brânză proaspătă de vaci, produs de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş. ”În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 kg, produs în 22 februarie 2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare”, potrivit ANSVSA.

E. COLI O26 Reamintim că, pe 25 februarie, oficiali ai MS au anunțat că au fost identificate cauzele îmbolnăvirilor copiilor din Argeș. Mai exact, este vorba despre infecția cu E. Coli enterotoxina O26, o tulpină de E. Coli diferită față de cea întâlnită frecvent, explica președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. ”Este o tulpină diferită de cea obişnuită găzduită în interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman”, a completat profesorul. Menționăm că în peste 90% din cazurile de sindrom hemolitic-uremic (SHU) este corelat acest tip de E. Coli.

MĂSURI DISPUSE

În urma celor depistate s-au dispus următoarele măsuri: sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situaţiei; efectuarea dezinfecţiei în această secție a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. Specialiștii ANSVSA au precizat, în documentul citat, că dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizării, iar personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate. „Se va face și recoltarea de probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic, şi de probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate. Toate aceste date sunt puse la dispoziţia MS pentru a fi utilizate în ancheta epidemiologică pe care o desfăşoară”, potrivit ANSVSA.

Lactate Brădet din Curtea de Argeș

O cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de o societate din Curtea de Argeș conține bacteria E-coli, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. ”În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-Coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în județul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală”, a explicat Irimescu.

Citește și:

Asta i-a îmbolnăvit pe copiii din Argeș!

Ce interese au doctorii care și-au dat cu părerea în cazul copiilor din Argeș?

Care este starea copiilor din Argeș cu sindrom hemolitic-uremic?

Încă nu știm sursa îmbolnăvirii copiilor din Argeș



12