Alertă. Înregistrare Al Qaida care privește si România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alertă. Înregistrare Al Qaida care privește si România

Externe 02 Iulie 2017 / 09:37 1883 accesări

Filiala Al Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franțuzoaica Sophie Pétronin și românul Iulian Gherguț, a anunțat duminică SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor Internet islamiste, informează AFP.

Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă prin aplicația de mesagerie Telegram de către "Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", o grupare jihadistă.

Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

Ceilalți trei ostatici sunt sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elvețiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi) și călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali.

Ostaticii sunt prezentați separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârșitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că "nicio negociere veritabilă nu a început" pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt "în continuare în curs".

Cu privire la Sophie Petronin, se precizează că ea speră că președintele francez Emmanuel Macron, care a sosit în Mali în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a susține lupta împotriva grupărilor jihadiste, va ajuta la revenirea sa în familie, potrivit SITE.

Nordul Mali căzuse în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste legate de Al Qaida. Jihadiștii au fost în mare parte alungați din această regiune printr-o intervenție militară internațională, lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței, care continuă și în prezent.

Taguri articol


12