ALERTĂ! Pătrunderea acestei boli şi în România, o chestiune iminentă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi măsuri pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane

ALERTĂ! Pătrunderea acestei boli şi în România, o chestiune iminentă

Sănătate 11 Martie 2016 / 18:44 721 accesări

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat noi măsuri pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul țării noastre. Specialiștii spun că pătrunderea acestei boli şi în România este o chestiune iminentă, dar virusul trebuie menţinut la distanţă cât mai mult timp. ANSVSA a subliniat că PPA este un pericol real şi actual şi constituie o permanentă preocupare, atât pentru Autoritate, cât şi pentru celelalte instituţii abilitate ale statului. PPA este o boală a suinelor domestice şi sălbatice care, la pătrunderea într-un teritoriu, produce mari pagube socio-economice statului infectat. ”De la apropierea virusului PPA de graniţele naţionale, prin notificarea focarelor din Ucraina de la Odesa şi Nicolayv, în 28 octombrie 2015, autorităţile veterinare din România sunt într-o permanentă alertă şi încearcă să capaciteze, pentru conlucrarea în domeniul activităţilor preventive, toţi factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a ţine virusul la distanţă de graniţele naţionale”, potrivit ANSVSA. Specialiștii Autorității precizează că, din experienţa statelor membre deja infectate, a rezultat faptul că, fără colaborare şi conlucrare eficiente, aplicarea măsurilor de control al bolii nu este posibilă, iar propagarea acesteia în teritoriile libere de boală este grăbită, scăpând repede de sub control. Aceeaşi colaborare este necesară şi cu fermierii, patronatele cărnii de porc, asociaţiile profesionale veterinare, pentru a putea depista virusul încă de la pătrunderea lui pe teritoriul naţional.

Misiunea experţilor Comisiei Europene a semnalat necesitatea reactualizării analizei de risc pentru PPA. Noua analiză de risc este postată în prezent la adresa de web http://www.ansvsa.ro/?pag=756. De asemenea, a fost sugerată necesitatea reactualizării planului de contingenţă pentru PPA. ANSVSA a reactualizat planul de contingenţă, conform recomandărilor, iar forma actuală a fost postată la adresa de web http://www.ansvsa.ro/?pag=831.

MOARTEA SAU BOALA, ANUNȚATE IMEDIAT Veterinarii atrag atenția că moartea sau semne de boală la suinele din exploataţii, ca lipsa poftei de mâncare, febră, învineţirea picioarelor, urechilor, a abdomenului, trebuie anunţate imediat medicului veterinar din localitate. Pentru această boală nu există vaccin, din cauza rezistenţei deosebite a virusului în mediu, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. În exploataţiile mici, condiţiile care trebuie respectate sunt cele privind evitarea contactului direct sau indirect între animalele potenţial bolnave şi cele sănătoase: nu se va intra în adăposturile porcilor cu încălţămintea sau îmbrăcămintea de stradă; nu se vor da în hrana porcilor resturi alimentare sau lături de la carnea de porc şi nu se va admite venirea în contact cu animale străine (ca în cazul montei); nu se vor introduce animale nou-achiziţionate peste animalele deja existente în exploataţie, nu se va da drumul animalelor în libertate, la păscut, potrivit ANSVSA.

Taguri articol


12