Medicii spun că hiperaciditatea gastrică poate fi crescută de unele alimente, care trebuie evitate. Într-un interviu acordat pentru ziare.com, dr. Alecse Valerian Dițoiu, de la Spitalul Fundeni, spune că alimentele interzise în caz de arsuri la stomac sunt supele și ciorbele de carne (zeama de carne crește acidul din stomac) prăjelile, inclusiv pâinea prăjită, rântașurile, fasolea uscată, varza, maioneze, salata de vinete, pește crud, carne de oaie, porc, rață, gâscă, șuncă, caltaboși, piftie, chifteluțe marinate, sarmale, carnați condimentați, mititei. Mai trebuie menționate condimentele de orice fel (ardei iute, sare de lămâie, muștar, ceapă crudă, usturoi, piper, ketchup), murături, lămâie, oțet, dulciurile concentrate (dulceața, gem, prăjituri, marmeladă, miere, rahat, ciocolată etc.), legumele și fructele crude (nefierte), dar și cafeaua, alcoolul, băuturile cu cola, pizza, mâncăruri fast-food, apa minerală sau grăsimile animale (unt, smântână, slănină, untură), afumăturile.