Ambulanţe neechipate, medicamente expirate, defibrilatoare fără baterii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Descoperiri îngrijorătoare în ancheta ce a urmat decesului lui Patrick Ekeng

Ambulanţe neechipate, medicamente expirate, defibrilatoare fără baterii

Sport 09 Mai 2016 / 14:36 1655 accesări
Locul unde s-a prăbușit Ekeng a devenit loc de pelerinaj în memoria fotbalistului camerunez

Locul unde s-a prăbușit Ekeng a devenit loc de pelerinaj în memoria fotbalistului camerunez

Echipa din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne şi specialiştii Ministerului Sănătăţii au finalizat controlul început sâmbătă la societatea comercială care a asigurat servicii private de ambulanţă la meciul de fotbal dintre Dinamo București și FC Viitorul, în care a decedat, vineri seară, mijlocașul camerunez Patrick Ekeng.

În urma acestui control, la serviciul de ambulanţă Puls, instituţiile statului au identificat următoarele:

- modificarea clasificării ambulanţelor, fără obţinerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanţe funcţionale erau de tip A (destinate doar transportului pacienţilor), celelalte trei ambulanţe de tip B şi C (destinate urgenţelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenţii, inclusiv cele de urgenţă, se făceau cu ambulanţe de tip A, care erau incomplet echipate.

- medicamente şi materiale sanitare cu termene de valabilitate depăşite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor şi asistenţilor inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit şi fiole de adrenalină, folosite pentru procedurile de resuscitare.

- pe ambulanţele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.

Potrivit investigaţiei MAI şi Ministerului Sănătăţii, reprezentanţii firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societăţii.

„Aceste aspecte reprezintă neglijenţe şi abateri grave care revin în sarcina societăţii comerciale care asigură servicii private de ambulanţă“, se menţionează în comunicatul celor două instituţii.

SUSPENDAREA ACTIVITĂȚII PE O PERIOADĂ DE 30 DE ZILE

În consecinţă, societăţii de ambulanţe Puls i s-a suspendat, pe o perioadă de cel puţin 30 de zile, autorizaţia de funcţionare, până la remedierea tuturor deficienţelor. I s-au aplicat două amenzi: una de către DSU, în valoare de 20.000 de lei, pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanţelor, şi una, în valoare de 3.800 de lei, de către Direcţia de Sănătate Publică, pentru medicamentele expirate şi modul de tratare a deşeurilor medicale. Potrivit comunicatului, a fost decisă extinderea controlului de către Direcţia de Sănătate Publică pe alte aspecte specifice sesizate, de competenţa acesteia.

Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au anunţat, sâmbătă, că au întreprins un control la serviciul privat de ambulanţă Puls, care a intervenit în cazul tragicului eveniment în urma căruia fotbalistul echipei Dinamo, Patrick Ekeng, a decedat. În paralel, Parchetul investighează cauzele decesului, luni urmând să fie efectuat şi examenul medico-legal de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din București. Procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţerii din cadrul Serviciului Omoruri efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în cauză fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem.

AUTOPSIA NU A FOST RELEVANTĂ PENTRU A STABILI CAUZA MORȚII

În paralel, sunt investigate cauzele decesului, având loc cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem. Luni, autopsia în cazul lui Ekeng nu a fost relevantă pentru a stabili cauza morții, urmând să fie făcute alte teste în regim de urgență, inclusiv examen toxicologic. Fotbalistul ar fi avut inima foate mărită, ceea ce indică o problemă cardiacă, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. La solicitarea familiei, la autopsie a asistat şi un medic venit din Camerun.

Din păcate, toate aceste anchete nu-l mai pot readuce la viață pe Ekeng, multă lume acuzând incompetența cadrelor medicale care ar fi trebuit să îi acorde ajutorul de urgență după ce fotbalistul camerunez s-a prăbușit la mijlocul terenului în minutul 70 al partidei Dinamo - FC Viitorul. Medicul echipei de fotbal Dinamo, Liviu Bătineanu, a declarat că nu i-a făcut masaj cardiac pe gazon fotbalistului deoarece acesta avea puls şi respira, iar stopul cardiac s-ar fi instalat în ambulanţă. Acolo, în condițiile în care nu se știe dacă exista sau nu un defribilator funcțional, Ekeng nu ar fi beneficiat de o intervenție rapidă, astfel că încercările de salvare ale medicilor de la Spitalul de Urgență Floreasca au fost în zadar.



12