Amelia Stănescu și Dorian Pîrvu, în dialog poetico-muzical

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Babilon” la... patru mâini

Amelia Stănescu și Dorian Pîrvu, în dialog poetico-muzical

Cultură 19 Ianuarie 2015 / 00:00 2143 accesări

Constănțenii pasionați de versuri și muzică de pian au avut parte, la început de weekend, de o seară specială și relaxantă, în compania unor artiști aparte, al căror dialog poetico-muzical a primit aplauze la scenă deschisă. Este vorba despre îndrăgita poetă constănțeană Amelia Stănescu și pianistul Dorian Pîrvu, ale cărui calități interpretative au fost recunoscute, de-a lungul ultimului deceniu, în Grecia, unde a fost profesor de pian și a activat la Baletul de Stat din oraşul Larisa. Cei doi artiști s-au întâlnit în cadrul unui eveniment special, vineri seară, la Piano Bar din Mamaia, într-un cadru intim și cât se poate de adecvat mesajului acestei manifestări cultural-artistice. În acordurile pianistului Dorian Pîrvu, Amelia Stănescu și-a prezentat și a recitat versuri din cel mai recent volum de poezie pe care îl semnează alături de Petru M. Haş, „Babilon - Premeditarea”.

DUEL LITERAR INCITANT

Volum „scris la patru mâini”, după cum apreciază criticul literar Felix Nicolau și considerat pe bună dreptate un experiment literar inedit, „Babilonul” poetic al celor doi autori este conceput ca un dialog sau un duel literar incitant. Erotismul versurilor și abordarea inedită a unor teme universale de inspirație, precum dragostea sau eternitatea, au primit aprecierea publicului, reflectată în aplauzele care au marcat fiecare moment al recitalului poetico-muzical.

Apărută la editura Zona Publishers, Iaşi, în 2015, „Babilon - Premeditarea"  este o carte-obiect ce se remarcă prin eleganţă, bun gust şi rafinament. Referitor la inspiratul duel poetic al celor doi autori, constănțeanca Amelia Stănescu și arădeanul Petru M. Haș, criticul Felix Nicolau descrie poezia acestora drept „închegată, lustruită, aluzivă, nărăvașă și tandră ca o torpilă. Una dintre puținele torpile cu o încărcătură culturală ce chiar poate spinteca oceanul de indiferență față de pozie al cititorilor. Poezie inovatoare scăpărată din bătrâne poetici”.  

Poeta Amelia Stănescu, ale cărei versuri au fost traduse, de-a lungul timpului, în italiană, germană, engleză, maghiară, chineză sau japoneză, s-a născut pe 22 iunie 1974, la Constanţa. Aceasta este licenţiată în Filologie (1997) şi în Drept (2007). Din anul 2006, este doctor în domeniul Filologie. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bucureşti, Secţia Poezie, aceasta a debutat editorial în anul 1993, cu volumul de versuri „Căutători de cuvinte”. Au urmat volumele: „Doar mie mi-e frică” (1999), „Versuri/Gedichte” (1999), „Poeme/Poemi” (2001), „Exaltata juxta aquas” (2004), „Mecanica firii” (2005) - distins de către Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România cu Premiul „Cartea de poezie a anului 2005", precum și cu Premiul pentru Poezie al Editurii Ex Ponto.

Poetul Petru M. Haș s-a născut pe 10 iulie 1947, în comuna Mișca, județul Arad. A debutat literar în revista „Steaua“ din Cluj, în 1967, și a colaborat cu texte lirice, epice, critice, eseuri, traduceri la mai multe reviste literare și culturale. A publicat mai multe volume, precum „Dor negru”, „Liniște”, „lectura de apoi”, „Când au venit imaginezii”. A fost tradus în limbile franceză, germană și maghiară și este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad.

Protagonistul recitalului de pian, Dorian Pîrvu, este absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Capitală. Artistul care studiază pianul de la vârsta de șase ani mărturisește că unul dintre compozitorii săi preferaţi este Franz Liszt. Dorian Pîrvu a trăit, vreme de 10 ani, în Grecia, unde a lucrat ca profesor de pian şi pianist la Baletul de Stat din oraşul Larisa. De curând, acesta a revenit în ţară și și-a format propriul band, fiind considerat unul dintre cei mai valoroși pianiști autohtoni ai momentului.

Taguri articol


12