S-a scris mult în ultima vreme despre dreptul la arme consfințit de Constituția SUA, care a dus la tragedii din ce în ce mai numeroase, când oameni nevinovați au căzut secerați de gloanțele unor concetățeni pentru simplul motiv că aceștia au pus mâna pe... arma din dotare. Aflați încă sub imperiul șocului produs de atacurile sângeroase de la Paris, care au îndoliat lumea, americanii au avut parte și ei de un atac comis de islamiști naturalizați, crescuți de ei, adică în însorita Californie. 14 morți și 17 răniți - acesta este bilanțul prăpădului făcut de un american, angajat al serviciilor medicale, și de soția lui de... import islamist, de profesie farmacistă. Cine s-ar fi gândit că doi oameni plătiți de americani să le aducă sănătatea le-au adus, de fapt, moarte și suferință?! E de prisos să spunem că Obama a criticat iar legea cu privire la arme, ca de fiecare dată când s-a mai produs o baie de sânge.
Syed Farook, un american angajat al serviciilor medicale, a plecat anul acesta în Arabia Saudită, de unde și-a adus o nevastă, de profesie farmacistă, sau, cel puțin, așa susținea el. Tot anul acesta li s-a născut și primul copil, în însorita Californie. Colegii bărbatului spun că acesta era un tip rezervat, care nu dădea de bănuit în vreun fel, chiar dacă acum câteva luni își lăsase barbă, ca toți musulmanii islamizați, am spune noi. Patrick Baccari, un coleg de serviciu al lui Syed Farook, a povestit că stătea la aceeaşi masă cu Farook la o petrecere organizată miercuri dimineaţă, la centrul de servicii sociale pentru persoane cu dizabilități din San Bernardino, unde lucrau amândoi, iar colegul său a dispărut dintr-o dată, lăsându-şi haina pe scaun. La scurt timp s-au auzit primele focuri de armă, iar Patrick Baccari s-a ascuns în baie şi a suferit răni minore de la şrapnelul care a pătruns prin perete. E greu de crezut, dar, când s-a ridicat de lângă colegul său, Syed Farook, în vârstă de 28 de ani, s-a întâlnit cu soţia sa, Tashfeen Malik, de 27 de ani, înarmată până-n dinți și împreună au lansat un atac sângeros asupra nevinovaților prezenți în clădirea respectivă, omorând 14 persoane și rănind grav alte 17.
Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar bărbatul şi femeia, dotaţi cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă, au ripostat și au fost ucişi, a anunţat comandantul poliţiei din San Bernardino, Jarrod Burguan. Poliţia a precizat ulterior că bărbatul şi femeia ucişi în schimbul de focuri erau cel mai probabil singurii autori ai atacului armat. Farook era specialist pe probleme de mediu în cadrul Departamentului de Sănătate al comitatului San Bernardino, care lucra uneori la Centrul Regional Inland, vizat de atac. Hussam Ayloush, director executiv al Consiliului pentru Relaţii Americano-Islamice, a afirmat că cuplul şi-a lăsat copilul cu familia, miercuri dimineaţă, şi nu s-a mai întors.
Președintele SUA a condamnat vehement atacul armat din California, avertizând că în SUA se remarcă o tendinţă periculoasă de continuare a violenţelor cu victime multiple şi cerând din nou modificarea legislaţiei armelor de foc. Între timp, FBI verifică dacă atacul este incident terorist, nefiind exclusă nicio posibilitate. Oricum, întotdeauna, cel mai mare pericol este cel al așa-numiților lupi singuratici, care se radicalizează în tăcere și atacă fără milă, aceștia neputând fi depistați de niciun specialist FBI, CIA sau NSA.
Citește și:
Avocatul pro-kurd Tahir Elci, împuşcat mortal în Turcia
Poliţist de frontieră împuşcat mortal în Franţa
Împușcături, spaimă și promisiuni la Paris
Împușcături într-un colegiu din SUA
Președintele unui barou din Franța, împușcat de un avocat
Consul chinez în Filipine, împuşcat într-un restaurant