Compania americană Liberty Media este la un pas să obțină controlul Formula 1, după ce negocierile cu CVC Partners, care dețin o participație de 35% în F1, sunt într-un stadiu avansat. Liberty Media are participații în mai multe cluburi de sport și afaceri de divertisment. Potrivit unei surse citate de BBC, firmele sunt încă în discuții și nu s-a ajuns la o înțelegere finală. Posibila vânzare a Formulei 1 a mai fost evocată și anul trecut, când presa internațională a aflat că Stephen Ross, proprietarul echipei de fotbal american Miami Dolphins, și statul Qatar, prin intermediul fondului său de investiții Qatar Sports Investments, ar fi intenționat că cumpere cele 35,5 procente deținute de CVC, însă tranzacția nu s-a efectuat. Liberty Global și un alt mare grup american, Discovery Communications, au tatonat de asemenea terenul în 2014, fără niciun rezultat, conform altor informații difuzate de mass-media la vremea respectivă. Numele grupului de televiziune prin satelit Sky a fost de asemenea menționat.
O tranzacție ar pune capăt speculațiilor și zvonurilor legate de o schimbare de proprietari pentru unul dintre cele mai urmărite sporturi. Revista germană „Auto Motor und Sport“ susține că tranzacția a fost confirmată de Bernie Ecclestone, CEO al F1, și că ar fi evaluată la circa 8,5 miliarde de dolari! Publicația germană afirmă că actualul conducător al Formulei 1, englezul Bernie Ecclestone, a confirmat acordul cu ocazia Marelui Premiu al Italiei de la Monza, desfășurat duminică, negocierile datând de mai multe luni. Chestionat de mai mulți ziariști înaintea startului cursei de la Monza, Ecclestone nu a dorit să facă niciun comentariu.
Se pare că grupul american Liberty Media, cotat la Bursa din New York, va efectua marți primele două vărsăminte din valoarea totală estimată la 8,5 miliarde dolari, către actualul acționar majoritar al Formulei 1, fondul CVC Capital. Acesta deține 35,5% din Delta Topco, holdingul financiar care încasează veniturile comerciale ale disciplinei regină a sporturilor mecanice. Veniturile acesteia sunt generate și girate de Formula One Management (FOM), societate condusă de Bernie Ecclestone, care deține 5% din drepturile comerciale ale Formulei 1, cu titlu personal.
Dacă vânzarea se va confirma, nu este clar ce se va întâmpla cu Ecclestone (85 de ani), figura-cheie a Formulei 1, pe care a reușit să o transforme într-o afacere planetară. „Voi face ceea ce am făcut mereu: eu voi fi cel care va decide rolul pe care îl voi juca”, a declarat englezul, la Monza, unui ziarist de la „Auto Motor und Sport“.
CVC Capital Partners, care a investit în Formula 1 în anul 2006, a vândut deja o bună parte din acțiunile sale, în 2012, către fondul american Wandell &Read (21%), fondului BlackRock și fondului norvegian Norges. În acel an, valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la aproximativ 2 miliarde dolari. Formula 1 este unul dintre cele mai mediatizate sporturi din lume, grație celor 20 de Mari Premii care se desfășoară între lunile martie și noiembrie, pe întreaga planetă. Începând din 2014 însă, acest sport se confruntă cu o criză fără precedent, în special din cauza unei accentuate lipse de interes sportiv și a audienței globale în scădere.
Citește și:
Rosberg a câştigat la Monza şi s-a apropiat la două puncte de Hamilton
Lewis Hamilton va pleca din pole-position în Marele Premiu al Italiei
Nico Rosberg a câştigat Marele Premiu al Belgiei
Lewis Hamilton a câştigat Marele Premiu de Formula 1 al Germaniei
Nico Rosberg va pleca din pole position în cursa de la Hockenheim