Responsabilii tenisului mondial au anunțat, miercuri, că urmează să treacă în revistă modul de luptă împotriva corupției, printr-o anchetă independentă, după ce presa internațională a denunțat frecvența meciurilor trucate în circuitele profesioniste. Obiectivul prioritar al acestei anchete independente, condusă de Adam Lewis, un expert în dreptul sportiv, cu baza la Londra, va fi să analizeze funcționarea Unității pentru Integritatea Tenisului (TIU), creată în urmă cu opt ani pentru combaterea corupției. „Lumea s-a schimbat enorm pentru toate marile sporturi, inclusiv tenisul, în ultimii opt ani și, dacă adăugăm probleme recente dezvăluite de mass-media, considerăm că a sosit timpul să revizuim maniera noastră de luptă împotriva corupției în acest joc”, au afirmat, într-un comunicat, șefii ATP și WTA, care girează circuitele masculin și feminin, ai Federației internaționale de tenis (ITF) și ai celor patru turnee de Mare Șlem, miercuri, la Melbourne, în cadrul Openului Australiei.
Astfel, Kris Kermode (ATP), Steve Simon (WTA), David Haggerty (ITF), Stephen Healy (Openul Australiei), Jean Gachassin (Roland Garros), Katrina Adams (US Open) și Philip Brook (Wimbledon și TIU) s-au angajat să facă publice concluziile anchetei și să pună în practică acțiunile pe care le preconizează și cărora le vor asigura finanțarea. Unitatea pentru integritatea tenisului a beneficiat de 14 milioane dolari începând din 2008 și a pronunțat 18 sancțiuni, între care șase pe viață, majoritatea împotriva unor jucători mai puțin cunoscuți. Responsabilii tenisului au făcut, totodată, un apel către guvernele din întreaga lume să întărească sancțiunile prevăzute pentru cazurile de trucare a meciurilor, prin modificarea legislației și sporirea cooperării cu celelalte organisme implicate.
APĂRAȚI DE IVANISEVIC
Fostul campion de la Wimbledon în 2001, Goran Ivanisevic, a declarat că jucătorii de tenis sunt vânați precum „criminalii în serie”. La câteva zile după apariția unor noi scandaluri legate de trucarea unor meciuri la pariuri, croatul în vârstă de 44 de ani a cerut probe. „Nu există nicio dovadă. Vorbim despre algoritmi și de calcule, iar un calculator îți scuipă numele ca și cum ai fi un criminal în serie. Apoi, toată lumea te vânează. Arătați-mi că o persoană a făcut ceva ilegal și atunci o să vă cred. E posibil și ca eu să ies în oraș cu Angelina Jolie. Sau poate nu. Cum puteți să vorbiți cu „poate“? E un lucru foarte serios, mai grav decât drogurile, mai grav decât a omorî pe cineva. Nu veniți la mine cu „poate“, nu veniți cu calcule matematice, dați-mi o dovadă!”, a declarat Ivanisevic.
Citește și:
Suspiciuni de meci trucat la Melbourne