”România analizează posibilitatea unei intervenţii în Transnistria”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propagandă rusească

”România analizează posibilitatea unei intervenţii în Transnistria”

Externe 05 Iunie 2015 / 00:00 819 accesări

Un post de televiziune al Ministerului rus al Apărării susţine că România ar analiza posibilitatea lansării unei operaţiuni militare în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, un expert de la Tiraspol avertizând că regimul Evgheni Şevciuc poate mobiliza rapid până la 50.000 de rezervişti. ”Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutată în România”, susţine analistul Ernest Vardanian într-o declaraţie făcută pentru Zvezda TV. ”În conducerea României există două opinii privind posibilitatea unei intervenţii în R. Moldova şi în Transnistria”, crede Vardanian, un analist moldovean de origine armeană. ”Premierul Ponta este nerăbădător să găsească o provocare care să îi permită să trimită trupe în R. Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis este mai moderat, deoarece Angela Merkel l-a convins personal să nu facă nimic încă. Cuvântul-cheie este „încă“”, adaugă analistul.

Vardanian sugerează că România şi Occidentul nu exclud un scenariu militar în Transnistria, care însă nu ar îngrijora Rusia, dat fiind că Moscova nu s-ar implica într-un conflict în R. Moldova. Scenariul prezentat de Zvezda TV nu a rămas fără ecou la Tiraspol. Expertul militar Viktor Kravţov a atras atenţia, potrivit site-ului Tiras.ru, că regimul separatist condus de Evgheni Şevciuc este capabil să mobilizeze 50.000 de militari rezervişti în doar câteva zile, pentru a face faţă unui conflict cu Ucraina sau cu armata R. Moldova. Situaţia s-ar schimba în cazul unui conflict cu România, stat membru NATO, adaugă Kravţov, subliniind însă că, într-o astfel de situaţie, se poate miza pe susţinerea militară a Rusiei. Informaţiile vehiculate de postul Zvezda TV, aparţinând Ministerului rus al Apărării, nu au fost confirmate din nicio altă sursă.

ASIGURARE NATO Rusia nu reprezintă o ameninţare imediată la adresa statelor NATO, iar Alianţa speră în continuare că relaţiile bilaterale se vor îmbunătăţi, a declarat, ieri, Jens Stoltenberg, secretarul general al blocului occidental. ”Rusia a arătat că este dispusă să folosească forţa pentru a schimba frontierele în Europa. Ceea ce vedem este mai multă imprevizibilitate, mai multă insecuritate, mai multe tulburări. Dar cred că nu vedem vreo ameninţare imediată la adresa vreunui stat NATO din est”, a declarat el.

Taguri articol


12