Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Antic Tomis a devenit... istorie, iar farmecul său de poveste va dăinui mult timp în memoria constănțenilor și turiștilor, care regretă că această manifestare, organizată în weekend, în parcul Tăbăcărie, a ținut doar trei zile. Cei mai încântați de festival au fost copiii, care au participat la toate atelierele de creație și s-au jucat de-a dacii și romanii, luptându-se cu săbii miniaturale din lemn sau trăgând cu arcul în țintele așezate... strategic pe baloți de paie.
Și cei mari au fost încântați de cele văzute, chiar dacă mulți au pus frâu entuziasmului pentru a nu le face concurență... copiilor, liberi în a-și exprima cât mai zgomotos bucuria de a se afla în mijlocul dacilor și romanilor. Cu toții au urmărit cu interes cele două parade triumfale - cea de vineri, din oraș, și cea de sâmbătă, din stațiunea Mamaia - și au asistat la luptele aprige dintre daci și romani. Dacă cei mici au asistat la spectacole de păpuși de inspirație antică, cei mari s-au bucurat să urmărească faimoasa tragedie antică „Antigona”, de Sofocle. Prima reprezentație a cutremurătoarei tragedii a fost urmărită cu mare interes de publicul prezent, sâmbătă seară, în piațeta Perla. Costumele de inspirație antică, corul bine conturat, tensiunea narativă și jocul actoricesc au fost pe placul publicului. „A fost foarte frumos, exact pe gustul meu. Din păcate, nu este un spectacol pentru copii”, a spus un tată care-și purta pe umeri copilul de patru ani.
Spectacolul realizat de conf. univ. dr. Daniela Hanţiu şi lect. univ. dr. Dana Trifan Enache, de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”, a adus pe scenă cadre didactice, alături de foști și actuali studenți ai instituției de învățământ superior. Succesul de care s-a bucurat „Antigona”, în transpunerea ovidienilor, a fost repetat și ieri seară, în parcul Tăbăcărie, la închiderea festivalului. Un festival care a ținut trei zile, ca-n povești.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa și cu participarea a 180 de daci, romani, celți și nimfe, reprezentând cinci asociații de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna din Cluj, Scythia Minor din Dobrici, Bulgaria, Garda Apulum din Alba Iulia, România - Dacia Casa Noastră din Constanţa și Nimfele Dace din Zalău.