Arestări și percheziții antiteroriste în Franța, Belgia și Germania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Europa în alertă!

Arestări și percheziții antiteroriste în Franța, Belgia și Germania

Eveniment 17 Ianuarie 2015 / 00:00 2491 accesări

Serviciile de informaţii din Europa Occidentală sunt în alertă după atacurile de la Paris şi raidul antiterorist din Belgia, în urma ameninţărilor din partea grupărilor Stat Islamic (SI) şi Al-Qaida în Yemen, existând temeri că nu mai puțin de 20 de celule latente, formate din 120-180 de persoane, sunt pregătite să acționeze în Franţa, Germania, Belgia şi Olanda. Agenţiile de informaţii din UE şi Orientul Mijlociu au identificat „o ameninţare iminentă” în Belgia şi, posibil, în Olanda.

FUNERALII PENTRU CHARB

Situația este departe de a reveni la normal în Franța după seria de atentate teroriste, iar starea de precauție și temerile cu privire la comiterea de noi acțiuni par a se fi răspândit și în țările vecine. Ziua de vineri s-a desfășurat într-un climat tensionat după mai multe arestări și percheziții în cadrul amplei anchete demarate în urma atentatelor în care 17 persoane și-au pierdut viața. Nu au putut trece neobservate nici funeraliile lui Stéphane Charbonnier, alias Charb, directorul revistei satirice „Charlie Hebdo” și desenatorul-vedetă al săptămânalului. Sicriul lui Charb a fost întâmpinat cu ritmurile „Internaționalei“, imnul mișcării socialiste, și aplauze îndelungate. Sute de apropiați și necunoscuți s-au adunat pentru a-i aduce un ultim omagiu, înainte de înhumare. În afară de familie, la ceremonia funerară au fost prezenți mai mulți miniștri, printre care Christiane Taubira (Justiție), Najat Vallaud-Belkacem (Educație) și Fleur Pellerin (Cultură), precum și liderul Frontului de Stânga, Jean-Luc Mélenchon. În plină anchetă și cu relatări despre o nouă luare de ostatici în regiunea Parisului, funeraliile lui Charb nu au oferit mass-mediei naționale și internaționale răgazul unor reflecții la înălțimea stilului coroziv și neînfricat al caricaturistului și jurnalistului francez.

REȚINERI ÎN FORȚĂ

12 persoane au fost arestate din noaptea de joi spre vineri și pe parcursul zilei de vineri în regiunea pariziană, suspectate că au oferit sprijin logistic jihadiştilor care au comis atentatele de la Paris. Este vorba despre patru femei şi opt bărbaţi cunoscuți de serviciile de poliţie pentru fapte de drept comun, după cum a declarat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve. Percheziţiile au fost efectuate în mai multe oraşe din suburbie, în special la Grigny, la sud de Paris, de unde era originar unul dintre atacatori, Amedy Coulibaly, dar şi la Montrouge, unde acesta a ucis, pe 9 ianuarie, o poliţistă. Anchetatorii au filat în ultimele zile mai multe persoane reperate pornind de la elemente ADN şi interceptări telefonice în anturajul presupus al lui Coulibaly şi al fraţilor Kouachi. Se caută în continuare maşina lui Hayat Boumeddiene, soţia lui Amedy Coulibaly, vizată de un mandat de căutare.

Starea de alertă s-a impus și în Belgia, unde autorităţile se tem că o serie de combatanţi întorşi din Siria vor trece la acţiune după operaţiunile efectuate la Verviers, unde doi suspecţi de origine nord-africană au fost ucişi. Operaţiunea antiteroristă a permis arestarea a 13 persoane, în cadrul anihilării unei grupări ce pregătea atentate pentru a ucide poliţişti. O înregistrare video postată pe contul de Twitter al unui jihadist şi reperată de Observatorul pentru Orientul Mijlociu ameninţă direct Belgia, Franţa, Germania şi Elveţia cu noi atacuri teroriste. Se remarcă trei tineri combatanţi SI, probabil pe străzile din Rakka, în Siria, care laudă atentatele de la Paris şi ameninţă cu atacuri. Investigaţia teroristă din Belgia a început în urmă cu câteva săptămâni şi nu există o legătură cu atacurile de la Paris. Acestea au determinat, totuși, accelerarea operaţiunii belgiene. Vineri, Comisia Europeană a consolidat măsurile de securitate la sediul său, ceea ce presupune, în special, intensificarea controalelor la intrare şi ale agenţilor de securitate. Belgia este pregătită să facă apel și la armată pentru a-şi spori securitatea, în condiţiile în care militarii nu se ocupă în mod obişnuit cu menţinerea ordinii în ţară. În Germania vecină, 250 de funcţionari de poliţie, inclusiv trei comandouri de intervenţie specială, au efectuat 11 percheziţii vizând mişcarea islamistă la Berlin, fiind arestate două persoane de naționalitate turcă.

DETALII IMPORTANTE

Potrivit RTL.be, suspecţii din Verviers aveau uniforme de poliţie false, ceea ce i-a intrigat pe anchetatori. Aceeaşi sursă afirmă că există informaţii, neconfirmate oficial însă, potrivit cărora suspecţii ar fi putut folosi aceste uniforme pentru deturnarea unui autobuz. Presa flamandă vorbeşte şi despre alte piste cu privire la intenţiile teroriştilor pe teritoriul belgian. Cotidianul „Het Laatste Nieuws” vorbeşte despre atacul asupra sediului poliţiei federale. Teroriştii ar fi plănuit, de asemenea, răpirea unei persoane cunoscute pentru a filma şi apoi difuza decapitarea ei. Cotidianul flamand „De Standaard” a titrat informații despre un atac global asupra comisariatelor de poliţie. Ministrul belgian al Afacerilor Externe, Didier Reynders, a confirmat pentru postul de televiziune francez iTélé că ameninţarea cu atentate viza forţele de poliţie.

Celula belgiană de luptă împotriva spălării de bani a transmis Parchetului, anul trecut, un număr-record de dosare privind finanţarea terorismului, respectiv 36 de dosare ce implică în total 6,8 milioane de euro. În 2013, celula a transmis 25 de dosare, implicând în total 2,6 milioane de euro. În 2014, celula a primit 152 de notificări privind tranzacţii financiare suspecte legate de terorism, comparativ cu 126 în 2013. Parchetul a refuzat să precizeze naţionalitatea sau identitatea membrilor celulei, precum şi numărul celor care reveneau din Siria. „Sunt majoritatea belgieni", a afirmat o sursă.

PROMISIUNI, PROMISIUNI

În Germania, poliţia a precizat că nu deţine indicii care să-i permită să afime că persoanele vizate pregăteau atentate. Prima persoană, identificată drept Ismet D., de 41 de ani, este suspectată că ar conduce o grupare de islamişti extremişti din care fac parte cetăţeni turci sau ruşi de origine cecenă sau daghestaneză. Autorităţile apreciază că această grupare intenţiona să comită o acţiune violentă gravă în Siria, fără să ofere alte precizări, şi că Ismet D. pregătea şi apoi susţinea material şi financiar candidaţi la jihad. Alt cetăţean turc, Emin F., de 43 de ani, care se ocupa de finanţele grupării, a fost de asemenea arestat. În total, gruparea era alcătuită din cinci persoane şi era localizată în centrul capitalei germane. Ceilalţi trei membri nu au fost arestaţi, acuzaţiile la adresa lor fiind insuficiente în acest sens, potrivit Parchetului Berlinului.

Cancelarul Angela Merkel a promis să combată ideologii terorismului cu toate mijloacele statului de dept, aducând un omagiu, în faţa deputaţilor, în Bundestag, victimelor atentatelor comise săptămâna trecută în Franţa, în numele jihadismului. Oficialii de la Berlin apreciază la 550 numărul germanilor plecaţi să lupte în rândul organizaţiei Statul Islamic (SI) în Siria şi în Irak. Cancelarul german afirmă totodată, într-un interviu publicat vineri, că înţelege îngrijorările miilor de persoane care manifestează în fiecare luni pentru a cere o politică mai restrictivă în domeniul imigraţiei, de teama unei islamizări a ţării. A adăugat că înţelege şi că cetăţenii îşi fac griji din cauza infracţionalităţii în marile oraşe şi anumite regiuni de frontieră ale țării. Cu toate acestea, i-a invitat, din nou, pe germani să nu participe la manifestaţiile anti-Islam de luni, organizate, în opinia sa, de către persoane care au alte obiective. „Sufletele lor sunt prea adesea pline de prejudecăţi şi de ură”, a declarat Angela Merkel și în alocuţiunea de Anul Nou, cuvinte pe care le-a repetat în interviu.

Mişcarea anti-Islam Pegida (Patrioţi europeni contra islamizării Occidentului) se mobilizează în fiecare zi de luni, la Dresda, începând din octombrie, împotriva religiei musulmane şi solicitanţilor de azil. Mobilizarea este în plină ascensiune, numărul participanţilor crescând de la 500 de la prima defilare, pe 20 octombrie, la 10.000 la începutul lui decembrie şi la 25.000 lunea trecută. Susţinătorii unei Germanii deschise şi tolerante sunt însă și ei tot mai numeroşi şi ies în stradă pentru a critica Pegida. În toată ţara, lunea trecută au defilat peste 100.000 de persoane. Cancelarul nu a constatat „nicio islamizare a Germaniei”, apreciind că îngrijorările concetăţenilor săi ar putea să fie alimentate de ignoranţa lor faţă de religia musulmană. „Ştim puţine despre Islam”, a declarat cancelarul, invitându-i totodată pe creştinii germani să-şi aprofundeze cunoştinţele despre propria religie.



12