Arsenalele nucleare se modernizează, în pofida dezarmării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arsenalele nucleare se modernizează, în pofida dezarmării

16 Iunie 2015 / 00:00 568 accesări

Țările dotate cu arme nucleare își modernizează arsenalul, în pofida voinței afișate de comunitatea internațională de dezarmare, a anunțat, ieri, Institutul de Cercetare aspra Păcii Internaționale de la Stockholm (SIPRI). Numărul focoaselor nucleare a fost evaluat la începutul anului 2015 la 15.850, dintre care 4.300 erau operaționale. Comparativ, în 2010 existau 22.500 de ogive nucleare, dintre care 7.650 erau operaționale, potrivit cifrelor anuale ale SIPRI. În acest an, ca și în 2014, ritmul de reducere a arsenalului nuclear mondial rămâne lent în raport cu deceniul precedent.

Reducerea numărului de focoase nucleare este în principal efectuată de SUA și Rusia, care dețin 7.260, respectiv 7.500 de astfel de dispozitive, adică 90% din arsenalul mondial. Aceste două țări sunt angajate în același timp în „importante și costisitoare programe de modernizare vizând sistemele lor de tir, focoasele lor nucleare și producerea lor“, a afirmat Shannon Kile, cercetător al SIPRI. Celelalte state dotate cu arme nucleare recunoscute legal, potrivit Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare din 1968, China (260 de ogive), Franța (300) și Marea Britanie (215), fie că desfășoară noi sisteme de vectori ai armelor nucleare, fie că și-au anunțat intenția de o face și par hotărâte să-și păstreze pe termen nedefinit arsenalele, notează SIPRI. China se distinge ca fiind singura dintre cele cinci puteri nucleare care își crește stocul de focoase nucleare și această tendință ar putea continua, rezultatul rămânând modest, estimează institutul de cercetări. Deși arsenalele altor state dotate cu arme nucleare sunt considerabil mai puțin importante, cele ale Indiei (între 90 și 110 focoase) și Pakistanului (între 100 și 120) continuă să crească, în timp ce Israelul (80 de focoase) testează noi rachete balistice cu rază lungă de acțiune.

Programul militar nuclear al Coreei de Nord pare să progreseze din punct de vedere tehnic, dar este dificil să-i fie evaluată evoluția, potrivit SIPRI. Phenianul ar dispune de 6-8 focoase. Informațiile fiabile despre arsenalele nucleare și capacitățile statelor dotate cu arme nucleare variază enorm de la un stat la altul, relevă institutul suedez. Programele SUA sunt cele mai transparente, în timp ce Marea Britanie și Franța nu au divulgat decât unele informații. Rusia, deși mimează transparența față de SUA, nu comunică cu nimeni altcineva. Washingtonul, de altfel, a încetat să publice informații detaliate despre forțele nucleare rusești și chineze. China rămâne foarte opacă. În fine, India și Pakistanul se limitează la declarații referitoare la testele de rachete. Cinci țări dotate cu arma nucleară, cele cinci țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța) și Germania s-au angajat în negocieri cu Iranul pentru a-l descuraja să se doteze cu această armă, în schimbul renunțării la sancțiunile internaționale impuse împotriva sa.

Taguri articol


12