Așa vă apărați copiii de sindromul care a spitalizat zeci de micuți în Argeș!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție, și la Constanța au fost cazuri!

Așa vă apărați copiii de sindromul care a spitalizat zeci de micuți în Argeș!

Sănătate 11 Februarie 2016 / 18:56 1399 accesări

O echipă de medici epidemiologi, infecționiști și de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” s-a deplasat pe 11 februarie la Pitești, pentru a verifica modul în care se desfășoară ancheta epidemiologică și inspecția la Spitalul de Pediatrie din localitate, privind acordarea asistenței medicale și condițiile de spitalizare, în contextul în care 15 copii au fost spitalizați cu unele complicații, înregistrându-se și un deces. ”Principala preocupare a MS este depistarea cât mai urgentă a cauzelor care au dus la îmbolnăvirea copiilor din județul Argeș”, a subliniat MS, într-un comunicat. Se suspicionează atât sindromul hemolitic-uremic, cât și infecția cu rotavirus.

CE SPUN MEDICII CONSTĂNȚENI ”Dacă este vorba despre sindromul hemolitic-uremic, este vorba despre o boală extraordinar de gravă, care se asociază cu o morbiditate foarte mare. Boala are o serie de complicații, cu o mortalitate foarte mare”, a declarat șeful Clinicii de pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, conf. univ. dr. Cristina Mihai.

ȘI LA CONSTANȚA AU FOST CAZURI DE SINDROM HEMOLITIC-UREMIC, CARE S-AU SOLDAT CU DEFICIENȚE MOTORII DIN CAUZA HEMORAGIILOR INTRA-CEREBRALE, CU INSUFICIENȚĂ RENALĂ CRONICĂ.

”Am avut de-a lungul timpului cel puțin 10 cazuri, să zicem, în ultimii 10 ani. O parte au fost tratați la Constanța, dar din cauza faptului că afectarea renală poată să meargă până la insuficiență renală acută, a fost nevoie de tratament în clinici de specialitate din București, pentru dializă peritoneală sau hemodializă”, a explicat medicul-șef.

CAUZE Ca și cauză, spune conf. dr. Mihai, „pot fi atât microbi, cât și virusuri; primul descris a fost E. Coli, cu o anumită tulpină care produce o toxină (practic, toxina aceea este dăunătoare pentru organism, determină afectare multi-sistemică a tuturor organelor, în principal a rinichilor”). ”Dacă rinichii nu mai funcționează, este un dezastru metabolic pentru copilul respectiv”, atrage atenția medicul-șef.

PREVENIREA Prevenirea nu este deloc dificilă. ”În primul rând se face printr-o igienă riguroasă, spălat pe mâini, fiert apa, toate alimentele destinate copiilor trebuie să fie preparate corespunzător. Este vorba de o igienă riguroasă nu numai personal, ci și a alimentației. De aceea, trebuie să existe ustensile separate pentru tranșat carnea, legume, pâine; mă refer la acele funduri de bucătărie, trebuie separate pentru fiecare tip de aliment în parte”, a precizat conf. univ. dr. Mihai. Se pare că cei mai afectați sunt copiii de vârste mici, dar și bătrânii pot face sindrom hemolitic-uremic determinat de bacterii, completează șeful Clinicii de pediatrie Constanța.

Sursa contaminării nu este cunoscută, însă toți copiii prezintă aceleași simptome, trei-patru dintre ei trebuind dializați în permanență. ”Se poate să fie de la fructe nespălate, legume, mâini nespălate”, susțin surse citate de Agerpres.

5 CAZURI DE INFECȚIE CU ROTAVIRUS

MS a anunțat joi, după prima parte a anchetei, că, în cazul a 5 dintre cei 15 copii transportați din Argeș la București, analizele au confirmat infecția cu rotavirus. Totodată, ministerul a decis sancționarea managerului și a asistentei-șefe din clinica de la Pitești pentru nerespectarea condițiilor de spitalizare. Pentru alți nouă copii încă mai sunt așteptate rezultatele. Într-un singur caz, o fetiță de 11 luni, a fost confirmată prezența bacteriei E.coli. Copilul a fost transportat din Argeș la Spitalul “Marie Curie” și a decedat din cauza complicațiilor. ”Rezultatul probelor de laborator vor fi gata în 3-7 zile”, a declarat secretarul de stat în MS, Victor Strâmbu. Acesta a adăugat că s-au recoltat probe din laptele praf şi din alte alimente din comunitățile de unde provin copiii bolnavi, dar și din saloanele unde au fost internați inițial.



12