Aspirina creşte fluxul de sânge la nivelul uterului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ajutor pentru femei

Aspirina creşte fluxul de sânge la nivelul uterului

Monden 07 Mai 2014 / 00:00 897 accesări

Un nou studiu arată că o doză mică zilnică de aspirină creşte şansa de a concepe şi de a avea o naştere naturală în cazul femeilor care au suferit o pierdere recentă de sarcină. Studiul a fost efectuat pentru că mulţi medici prescriau doze mici de aspirină femeilor care au suferit un avort spontan sau au născut un copil mort şi doreau să rămână gravide din nou, dar, în realitate, nu existau dovezi substanţiale pentru a demonstra că acest lucru funcţionează.

O PROBLEMĂ DELICATĂ Cercetătorii Departamentului de Epidemiologie din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Copilului şi Dezvoltare Umană „Eunice Kennedy Shriver“ au desfăşurat un amplu studiu, în care au împărţit 1.000 de femei cu antecedente de avort spontan sau de făt mort în două grupe: una primea o doză mică de aspirină pe zi, iar cealaltă - un placebo. Femeile din primul grup au luat o doză de aspirină de 81 mg pe zi şi acid folic, iar în grupul placebo, femeile au luat un comprimat cu aspect similar plus acid folic. Medicii recomandă acid folic pentru toate femeile de vârstă fertilă, deoarece reduce riscul de a se naşte copii cu defecte de tub neural, care afectează creierul şi coloana vertebrală. Nici femeile, nici medicii care le-au tratat nu au ştiut dacă acestea au luat aspirină sau placebo. Femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani au fost tratate la patru centre medicale.

Studiul le-a monitorizat pe femei până la şase cicluri menstruale, în timp ce încercau să rămână din nou gravide, şi, în cazul în care rămâneau însărcinate, le-a monitorizat sarcina. Femeile gravide au încetat să mai ia aspirină la 36 săptămâni de sarcină. Studiul a indicat faptul că 13% din totalul femeilor care au luat aspirină şi au rămas însărcinate s-au confruntat din nou cu pierderea sarcinii, comparativ cu 12% care au luat placebo. 58% dintre femeile care au luat aspirină au rămas însărcinate şi au dus sarcinile la capăt cu succes, în comparaţie cu 53% dintre femeile care au luat placebo. Concluzia a fost că aspirina nu ajută la reducerea pierderilor de sarcină. În cazul femeilor care au experimentat un singur avort spontan recent, 62% dintre cele care au luat aspirină şi 53% dintre cele care au luat un placebo au rămas însărcinate şi au născut, fără complicaţii, copii sănătoşi.

ARMĂ ÎMPOTRIVA INFERTILITĂŢII?! Când au analizat rezultatele, cercetătorii au descoperit că, în general, nu a existat nicio diferenţă în ratele de pierdere a sarcinii şi consumul de aspirină şi de placebo. Cu toate acestea, o analiză mai aprofundată a arătat că un subgrup de femei care au experimentat un singur avort spontan recent, adică înainte de 20 săptămâni de sarcină, au avut o rată mai mare de a rămâne gravide şi de a duce sarcina la capăt, în timp ce au fost supuse tratamentului cu aspirină. În acest subgrup, 78% dintre femeile care au luat aspirină şi 66% dintre cele care au luat placebo au rămas gravide, în timp ce 62% dintre cele tratate cu aspirină şi 53% cu placebo au născut fără probleme. Cercetătorii sugerează că aspirina creşte fluxul de sânge la nivelul uterului.

Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a vedea dacă aspirina ar putea ajuta la îmbunătăţirea fertilităţii la femeile care au dificultăţi în a rămâne gravide, cum ar fi cele ale căror embrioni nu reuşesc să se implanteze în uter. Un alt studiu american a sugerat că dificultăţile în a concepe sunt cauzate de stres. Cercetătorii au monitorizat peste 400 de femei timp de peste 12 luni şi au descoperit că cele care prezentau cele mai ridicate niveluri de stres au fost mai mult de două ori mai susceptibile să corespundă definiţiei clinice de infertilitate.



12