Circa zece bărbați înarmați au intrat vineri în hotelul Radisson din centrul Bamako, capitala statului Mali, trăgând focuri de armă și strigând ”Allahu Akbar”, după care au luat ostatice 170 de persoane. Ulterior au eliberat câțiva ostatici dintre cei care au putut recita versete din Coran, au anunțat surse de securitate, citate de Reuters. Hotelul se află chiar în centrul capitalei Bamako, într-o zonă unde se află mai multe ministere și unde locuiesc diplomați străini. În general, la acest hotel se cazează cetățeni occidentali, inclusiv angajații companiei Air France. De altfel, printre ostatici s-ar afla și un număr încă neprecizat de cetățeni francezi, dar și șapte chinezi și șase angajați ai companiei Turkish Airlines. O sursă maliană în domeniul securității a declarat că atacatorii au intrat în incinta hotelului la bordul unui vehicul cu numere de înregistrare diplomatice. Ambasada SUA la Bamako a scris peTwittercă a aflat că este în desfășurare o operațiune cu focuri de armă la hotelul Radisson și le-a recomandat cetățenilor americani din capitala maliană să nu iasă pe stradă.
Forțele de securitate maliene au lansat, vineri, o operațiune asupra hotelului Radisson din Bamako. Ministerul malian al Securității Interne a declarat că cel puțin trei ostatici au fost uciși de atacatori și zece persoane au fost evacuate din imobil. Conform Reuters, operațiunea forțelor maliene beneficiază de sprijin logistic din partea Franței, în condițiile în care o sursă apropiată președintelui francez, Francois Hollande, a declarat că printre ostatici se numără și cetățeni francezi. În urma intervenției forțelor de securitate, 80 de ostatici au fost eliberați vineri din hotelul Radisson, transmite televiziunea publică din Mali. ”Operațiunea este în curs de desfășurare”, a declarat o sursă a poliției pentru agenția britanică.
Președintele malian, Ibrahim Boubacar Keita, aflat în Ciad pentru summitul G5 Sahel, a anunțat că revine de urgență în țară, ca urmare a crizei ostaticilor de la hotelul Radisson din Bamako. Începând cu lunile martie și aprilie 2012, nordul Mali a fost luat cu asalt de grupări jihadiste care au legătură cu rețeaua teroristă al-Qaida. Jihadiștii au fost dispersați și puși pe fugă, în mare parte, după lansarea în ianuarie 2013, la inițiativa Franței, a unei intervenții militare internaționale care continuă și în prezent. Însă zone întregi din țară nu sunt controlate de forțele maliene și străine. Concentrate mult timp în nord, atacurile jihadiștilor s-au extins de la începutul anului către centru, iar din iunie, către sudul țării. Pe 7 martie, un atentat la un restaurant din Bamako s-a soldat cu cinci morți, între care un francez și un belgian. Atacul, primul de acest fel comis în capitala statului Mali, a fost revendicat de o grupare islamistă.
UPDATE:
”În total, 125 de clienți și 13 angajați ai hotelului Radisson din capitala statului african Mali, Bamako, sunt în continuare ținuți ostatici, acolo, de indivizi înarmați”, a anunțat, vineri după-amiază, grupul Rezidor, proprietarul hotelului, citat de AFP. Anterior, televiziunea din Mali a anunțat că, din cele 170 de persoane - 140 de clienți și 30 de angajați ai hotelului - luate ostatice, au fost eliberate 80. Între timp, operațiunea începută la prânz de trupele maliene continua. Conform autorităților locale, până acum au fost uciși trei ostatici. Numărul total al atacatorilor este neclar. Sursele de securitate din Mali au vorbit inițial despre doi sau trei teroriști, dar martorii afirmă că au văzut vreo zece.
Franța a anunțat că a trimis la Bamako o unitate de elită a jandarmilor, iar la Washington, Pentagonul a declarat că trupele speciale americane le ajută pe cele maliene să adăpostească civilii în timp ce acestea din urmă continuă asaltul. Majoritatea clienților hotelului sunt străini, inclusiv echipaje ale companiilor aeriene străine. Compania Air France a anunțat că 12 angajați ai săi aflați în respectivul hotel au fost eliberați, iar Turkish Airlines a precizat, de asemenea, că cinci dintre cei șapte membri ai unui echipaj al acestei companii, cazat acolo, au fost și ei eliberați. În hotel ar fi, în total, cetățeni de șapte naționalități, printre care 20 de indieni și șapte algerieni.
Citește și:
Presupuși jihadiști au atacat un hotel din Mali. Au luat ostatici!
SUA rămân inamicul public numărul 1 în Iran
Răpitorul românului din Burkina Faso, ucis într-un raid american?!
Răpitorii românului din Burkina Faso cheamă Guvernul la negocieri
Atac sângeros într-un campus universitar din Kenya
Bilanţul atacului terorist comis în Kenya a ajuns la 70 de morţi
Ultimul terorist, înmormântat! Și ancheta?!