Cel puţin 34 de persoane au murit și peste 135 sunt grav rănite în urma a două explozii produse marți pe aeroportul Zaventem, dar şi în staţii de metrou din oraşul belgian Bruxelles, într-o serie de atacuri teroriste coordonate, afirmă surse citate de Reuters. Deflagrațiile produse la intrarea în terminalul Plecări din incinta aeroportului Zaventem s-au soldat cu 11 morţi şi 35 de răniţi și cel puțin una a fost atac sinucigaș, după cum a anunțat procurorul general al Belgiei. Alte patru explozii au fost semnalate în staţii de metrou, printre care Maalbeek, situată aproape de sediul CE, şi Schuman. Deflagrațiile de la aeroport au fost precedate de focuri de armă, însoțite de strigăte în arabă, relatează Reuters. Potrivit unui martor, exploziile au avut loc în apropierea biroului companiei American Airlines, afectând un număr mare de persoane. În total, șase explozii au fost înregistrate la Bruxelles, avansându-se ipoteza unui atac al rețelei teroriste Stat Islamic, responsabilă și pentru masacrul de la Paris, de anul trecut. De altfel, SI a revendicat atentatele de marţi, dar autenticitatea mesajului nu poate fi verificată din surse independente şi nu este clar dacă postarea aparţine organizaţiei teroriste. Mesaje similare au fost postate pe site-urile islamiste Rudaw şi Amaq News. Nu este clar dacă e vorba de mesaje de revendicare ori reacții ale simpatizanţilor SI.
În Belgia au fost decretate trei zile de doliu național în memoria victimelor. Serviciile de informații belgiene fuseseră prevenite, luni, despre iminența unui atac terorist, fără a se preciza locul, data sau modul de operare. Transportul public din Bruxelles a fost suspendat complet, toate aeroporturile, gările și stațiile de metrou fiind închise. Cotidianul ”Le Soir” a anunțat descoperirea unui colet suspect lângă Palatul Regal și a altuia la o închisoare din Bruges, după ce o bombă fusese găsită pe una din pistele aeroportului Zaventem, după exploziile de dimineață. O centură explozivă intactă a fost descoperită în aeroportul Zaventem, afirmă surse citate de postul belgian VTM. De asemenea, centrala nucleară Tihange a fost evacuată, a informat postul de televiziune public VTM. În Belgia se află două centrale nucleare, echipate cu şapte reactoare. Măsuri sporite de securitate au fost anunțate pe teritoriul Belgiei, inclusiv la centralele nucleare, iar frontiera cu Franța a fost închisă, pentru a evita fuga atacatorilor în țara vecină, după modelul atentatelor de la Paris.
VIGILENȚĂ SPORITĂ, CONSTERNARE ȘI CAM ATÂT Lecția de la ”Charlie Hebdo” nu a fost învățată, fiind urmată de atentatele de la Paris, care nici ele nu au deșteptat nivelul de vigilență european, fiind, iată, urmate de atacuri sângeroase la Bruxelles, marți, la patru zile de la arestarea suspectului-cheie de la Paris, Salah Abdeslam. De altfel, o alertă de atac cu bombă a fost declarată la Spitalul Saint-Pierre de la Bruxelles, a anunţat, marţi, Christian De Coninck, purtător de cuvânt al Poliţiei din Bruxelles-Ixelles. O anchetă este în curs. Originea alertei nu a fost precizată imediat, dar nu se efectuaseră evacuări. Salah Abdeslam a fost internat vineri la acest spital, după ce a fost rănit la un picior, în timpul capturării. El a fost externat sâmbătă din spital, interogat şi încarcerat într-o închisoare din Bruges, unde, se pare, poliția a descoperit, marți, un colet suspect. Atacurile pot avea legătură cu Abdeslam sau, de ce nu, cu dezvăluirea datelor a 22.000 de membri ai rețelei teroriste Stat Islamic în mai multe publicații europene. Răzbunare teroristă sau pur și simplu continuarea scenariului de instituire a fricii generalizate în Europa. Cancelariile europene s-au declarat șocate și consternate de atacurile de la Bruxelles, afirmându-și din nou unitatea în lupta cu terorismul. Declarații seci, compătimitoare și atât. Concret, ne întrebăm dacă centrala nucleară de la Cernavodă, de exemplu, este suficient de păzită de o eventuală tentativă de atac terorist. Și acesta nu este un caz singular.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat ”profund întristat” de atacurile de la Bruxelles, deplângând ”bilanţul tragic” şi anunţând creşterea nivelului alertei teroriste la sediul Alianţei din capitala belgiană. El denunţă ”un atac laş, un atac asupra valorilor noastre şi societăţilor noastre deschise” şi promite că ”terorismul nu va înfrânge democraţia şi nu ne va lua libertatea”. În aceeași notă de... consternare neputincioasă s-au exprimat și premierul Marii Britanii, David Cameron, președintele UE, polonezul Donald Tusk, sau președintele Franței, Francois Hollande, care a sporit măsurile de securitate și a vorbit despre un pericol terorist global, care vizează toate țările lumii. Și în România, protecția ambasadelor a fost consolidată, de exemplu. Franța, Germania, Olanda au sporit măsurile de securitate pe aeroporturi și în zonele aglomerate din orașe, dar imigranții sunt peste tot în Germania, de exemplu, după voia cancelarului.
Cum era de așteptat, și cetățeni români se aflau pe aeroportul din Bruxelles, la momentul atentatelor. MAE a anunțat asistență consulară pentru aceștia, dar și pentru cei aflați într-o cursă Tarom deviată spre Amsterdam din cauza atacurilor. Tarom și-a anulat, de altfel, toate zborurile spre Bruxelles. Constănțeanca Emanuela Gavrilă, candidată la Primăria Costinești, se află la Bruxelles. Aceasta a scris pe contul său de Facebook că era în zona producerii exploziilor și a descris atmosfera de teroare, fiind șocată de cele întâmplate și sperând să se reîntoarcă acasă cu bine. Printre persoanele aflate pe aeroportul Zaventem se afla şi fiica antrenorului Mircea Rednic, Luana, care chiar în momentul exploziei vorbea cu tatăl ei la telefon. ”Au fost două bombe în aeroport. Eram la check-in, așteptam să-mi iau bagajul. Lumea a început să alerge în toate direcțiile. La plecări și înainte de control s-a produs. M-a luat un domn de la securitate, m-a trimis în biroul lui. Eram opt persoane acolo și ne-a încuiat. Lumea a luat-o la fugă, speriată. S-au auzit apoi focuri de armă. Am alergat și nu m-am uitat în jur. Eram disperată să ies mai repede, mi-era frică să nu alerg într-o zonă în care erau alte bombe. Acum sunt niște ambulanțe, pompieri, pentru că a luat foc un restaurant unde era una dintre bombe”, a declarat Luana Rednic la Digi24.
RĂNIȚI DIN COLECTIV, EXTERNAȚI DIN SPITALELE DIN BRUXELLES Silviu Ciocăneli, unul dintre răniţii din Colectiv, internat la Spitalul Militar „Regina Astrid“ din Bruxelles, a fost externat marţi, pentru a face loc răniţilor din atentate, aceeaşi procedură având loc şi în cazul altor trei răniţi în incendiul de la clubul bucureștean internaţi aici. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în Spitalul Militar „Regina Astrid“ sunt internate şase victime ale incendiului din octombrie: Raluca Chiţiga, Popovici Pavlos, Ciocăneli Silviu Mihail, Bogdan Moleşag, Oana Rotariu şi Marius Frăţoaică.
ATAC LA O BAZĂ UE DIN MALI Indivizi înarmaţi au atacat, luni seară, o bază militară a UE din capitala statului Mali, Bamako, un atacator fiind împuşcat mortal în schimbul de focuri. Teroriştii au deschis focul la intrarea în fostul hotel Nord-Sud din Bamako, transformat în bază de antrenamente a misiunii UE. Cel mai probabil, atacul este opera organizaţiei teroriste Al-Qaida în Maghrebul Islamic, activă în nordul statului Mali. UE desfăşoară o misiune multinaţională (EUTM) de antrenare a forţelor din Mali implicate în combaterea terorismului.
Citește și:
Ce nu omoară teroriștii distrug... imigranții de bine
Secretarul general al NATO condamnă atacurile din Bruxelles
Compania Tarom a anulat zborurile dinspre Bruxelles
MAE: Asistență consulară acordată românilor care au aterizat în Amsterdam
Autoritățile belgiene au sporit măsurile de securitate la centralele nucleare
Constănțeanca Emanuela Gavrilă, în mijlocul atentatelor din Bruxelles
Europenii mor, politicienii bat câmpii
Frontiera franco-belgiană, închisă în urma atentatelor din Bruxelles