Atenție la produsele de post din comerț! Cu ce le înlocuim

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Coloranţi, aditivi, înlocuitori chimici şi produse modificate genetic

Atenție la produsele de post din comerț! Cu ce le înlocuim

Social 07 August 2016 / 19:19 968 accesări

Pentru credincioșii din România a început, de luni, 1 august, Postul Adormirii Maicii Domnului. El ține două săptămâni, iar mulți creștini respectă cu riguozitate tradiția și renunță în această perioadă la carne, ouă, lapte sau brânză. În această perioadă, supermarketurile se întrec în oferte care mai de care mai atractive - cumpărătorii pot opta între o sumedenie de produse vegetale tartinabile, crenvurşti vegetali, lactate de soia sau salam de soia. Din păcate, puțini citesc cu atenție eticheta înainte de a cumpăra un produs, riscând astfel să își pună sănătatea în pericol. Și asta deoarece majoritatea așa ziselor produse de post din comerț conțin coloranți, potențiatori de gust, aditivi și alte substanțe nocive pentru organism. Grav este că printre ele sunt şi E-uri cancerigene. ”Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat conf. univ. dr. Stanciu Costel, președintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) România.

NU EXAGERAȚI CU CONSUMUL DE SOIA

Și produsele din soia, foarte apreciate în timpul postului pentru că imită gustul cărnii, sunt periculoase. Pateul, parizerul, crenvurștii, cașcavalul și salamul din soia conţin o cantitate mare de aditivi alimentari, E-uri, coloranţi şi arome, avertizează specialiștii. În post, producătorii mai comit un păcat capital. Multe alimente scoase pe piață, pe care le credem de post, sunt, de fapt, de dulce și au în componență diverse ingrediente extrase din organe de animale. Carminul sau E120 este un colorant roșu provenit dintr-o insectă. Substanța este prezentă în multe preparate, cum ar fi crenvurștii vegetali. Totodată, unele din pateurile vegetale conțin anumiți aditivi alimentari care pot provoca probleme de sănătate. Este vorba de E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței. Acesta roduce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic și cardiotoxic. O altă substanță - E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri, astm, poate declanșa Alzheimer și Parkinson. El nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci. Specialiștii ne recomandă să înlocuim produsele din comerț pline de chimicale cu legume și fructe proaspete, mai ales că în această perioadă avem de unde alege. În piețe regăsim din abundență roșii, castraveți, ardei, dovlecei, dar și fructe precum caise, prune, piersici sau pepeni. Nutriționiștii mai recomandă să alegem mâncarea gătită în casă, dar și nuci, alune sau migdale.



12