Atracţiile Zilei Armatei Române: Spectacolul Fanfarei Marinei Militare şi armele!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoare la Maritimo!

Atracţiile Zilei Armatei Române: Spectacolul Fanfarei Marinei Militare şi armele!

Justiție 27 Octombrie 2014 / 00:00 2154 accesări

Ziua Armatei Române a adunat sâmbătă, la Maritimo Shopping Center, sute de constănțeni care au dorit să vadă tehnica de luptă a militarilor noștri și să se bucure, alături de ei, în acest moment festiv. Iar spectacolul pe care organizatorii l-au pregătit pentru ei a fost la înălțimea ocaziei. Atracţia zilei a fost Fanfara Marinei Militare, care a susținut un recital în mall și a primit binemeritatele aplauze la finalul fiecărui cântec. Spectatorii s-au declarat încântați de concertul la care au asistat. „Am venit la Maritimo deoarece ştiam că voi avea voie să pun mâna pe o armă adevărată şi să mă urc într-un TAB, lucruri pe care nu le-am făcut niciodată. Am avut, însă, și surpriza plăcută de a asista la spectacolul oferit de Fanfară, care, vă spun drept, mi-a mers direct la inimă”, a declarat Mariana Drăgulescu, o tânără de 25 de ani, din Constanţa. La fel de bucuros a fost și Tiberiu Stoica, un băieţel de 9 ani, pasionat de muzică. „A fost superb! Eu cânt la vioară şi ştiu să apreciez muzica de calitate. Ceea ce am văzut azi a fost extraordinar”, a spus Tiberiu. „Am venit aici întâmplător şi am găsit ceva frumos, interesant și inedit”, a mărturisit Valentin Şelaru, din Constanţa. La finalul spectacolului, Fanfara Militară a făcut un tur al mall-ului Maritimo.

PASIUNE PENTRU CERCETAŞII MARINI Pistoalele, mitralierele, baionetele, cuțitele de comando și puștile cu lunetă expuse i-au atras atât pe adulţi, cât şi pe cei mici. Aceștia au avut posibilitatea de a se fotografia cu armele și puțini au ratat ocazia. Printre vizitatori am întâlnit şi o fetiţă, în vârstă de şapte ani, care ne-a mărturisit că visează să facă parte din rândurile Cercetaşilor Marini. „Înveţi să supravieţuieşti şi faci lucruri distractive. Apoi, mai este şi disciplina, foarte importantă pentru educaţia unui copil”, a afirmat Mara Ioana. Mama ei o susţine şi spune că pasiunea fetiţei pentru Armată nu o deranjează. „O voi înscrie într-un grup de cercetaşi, dar mai târziu, poate peste un an, deoarece este încă prea mică acum”, a declarat Georgiana Nicolae. Militarii i-au învăţat pe copii cum să facă un nod marinăresc şi le-au vorbit despre tehnica expusă. „Este o senzaţie aparte să ţii o puşcă cu lunetă în mână şi să apeşi pe trăgaci. Îmi şi imaginez cum iese glonţul pe ţeavă”, a spus Costin Marcu, un adolescent de 14 ani, care l-a luat la ţintă... chiar pe tatăl său. Curioșii au putut admira în parcarea Maritimo transportoarele auto blindate.

MÂNDRIE Prezent la eveniment, locţiitorul Şefului de Stat Major al Comandamentului Flotei pentru Instrucţie, cmdr. Mihai Panait, a declarat că 25 octombrie este cea mai importantă zi pentru Armata Română. „O sărbătorim în fiecare an, cu foarte multă mândrie. Rolul Armatei este de a promova interesele României şi de a asigura securitatea românilor şi a ţării. Astăzi (n.r. - sâmbătă) sărbătorim 70 de ani de când ultima brazdă de pământ românesc a fost eliberată în 1944, în cel de-al Doilea Război Mondial. Este foarte important să ne sărbătorim eroii şi să arătăm performanţele la care am ajuns în cei 70 de ani şi, în principal, în ultimii 10 ani, de când România a devenit membru NATO”, a mai spus cmdr. Mihai Panait.

Forţele Navale Române au organizat, sâmbătă, un ceremonial militar şi religios la Monumentul Eroilor de la Cimitirul Central din Constanţa. Cu această ocazie, au fost depuse coroane de către reprezentanţi ai autorităţilor locale, județene şi ai MApN în cinstea celor care şi-au jertfit viaţa pe câmpul de luptă. „Este un moment de mare mândrie pentru noi, românii, pentru că 25 octombrie este considerată data la care s-a eliberat România de sub jugul fascist. Totodată, este un moment de cinstire a tuturor celor care au căzut pentru eliberarea patriei. Noi ar trebui să îi cinstim mai des. Părerea mea este că trebuie să îi avem în suflet tot timpul”, a declarat prefectul Radu Volcinschi. La ceremonial a fost prezent şi directorul Direcției Generale de Administrare a Domeniului Public și Privat din cadrul CJC, Sebastian Rancichi. „Astăzi (sâmbătă - n.r.) trebuie să ne gândim cu mult respect la cei care, de sute de ani, sunt îmbrăcaţi în uniforma naţională şi şi-au dat viaţa pe toate câmpurile de luptă. Şi-au dat viaţa pentru ca astăzi să avem o ţară mai bună, liberă şi, evident, un regim democratic“, a declarat Rancichi.

EROUL DIN CRIMEEA De Ziua Armatei Române, militarii garnizoanei Alba şi membri ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala "Regele Ferdinand I”, din judeţul Alba, l-au vizitat pe eroul veteran Ioan Istrate, care a împlinit venerabila vârstă de 103 ani. Comandantul Centrului Militar Judeţean Alba, colonelul Adrian Agîrbiceanu, a spus că Ioan Istrate a fost concentrat, la 11 septembrie 1941, împreună cu alţi consăteni, în cadrul Regimentului 92 Infanterie "Decebal”, cu sediul în garnizoana Orăştie. Principala sa misiune a fost să asigure paza trenurilor de luptă care transportau muniţie, armament şi tehnică de luptă pe frontul de Est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor care înconjurau oraşul Odesa, precum şi la acţiunile duse, începând cu luna martie 1942, în Crimeea. Tot sâmbătă, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” - filiala Constanţa au participat la un ceremonial militar și religios organizat la Monumentul Eroilor din Siriu, ridicat în memoria militarilor constănțeni ai Regimentului 34 Infanterie care au participat la luptele pentru apărarea Văii Buzăului. De Ziua Armatei Române, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, i-a felicitat pe militarii din Afganistan, în cadrul unei videoconferințe, pentru modul în care și-au îndeplinit misiunile. „Vă rog să transmiteți tuturor soldaților care se află în teatrul de operațiuni din Afganistan sănătate și La mulți ani! Militarii români sunt profesioniști deosebiți, oameni deosebiți și adevărați ambasadori ai României“, a declarat Mircea Dușa.

BĂSESCU S-A DAT DIN NOU ÎN STAMBĂ DE ZIUA ARMATEI Sâmbătă s-au împlinit 70 de ani de la momentul din 25 octombrie 1944, de la Carei, care a reprezentat ultima victorie a Armatei Române în lupta cu trupele ungaro-germane. Prin urmare, cea mai însemnată ceremonie a avut loc la Carei, acolo unde au fost prezenți premierul Victor Ponta împreună cu mai mulţi miniştri, între care vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, Nicolae Bănicioiu, dar și președintele Traian Băsescu. Dincolo de faptul că nu și-a anunțat prezența decât cu puțin timp înainte de începerea ceremoniei, atunci când a ajuns la eveniment, șeful statului s-a mai dat o dată în stambă. A dat mâna cu toți oficialii Armatei Române și i-a ignorat pe Victor Ponta și membrii Cabinetului său. Nu este prima dată când Băsescu apelează la astfel de gesturi de prost gust din postura de șef al statului. Surpriza neplăcută pentru șeful statului a fost atunci când a ținut discursul. La finalul cuvântării, mai mulţi participanţi la manifestările de ziua Armatei au fluierat în momentul în care preşedintele pleca de la microfon.



12