Elevii de clasele a XI-a și a XII-a care susțin în aceste zile simularea probelor scrise ale Bacalaureatului nu își testează doar cunoștințele obținute până acum, ci și abilitățile și metodele de fraudare a examenelor. Aceasta este singura explicație plauzibilă a situației cu care s-au confruntat cadrele didactice luni, la prima probă - cea la Limba și literatura română, când 4 elevi, 2 de a XI-a și 2 de XII-a, au fost prinși copiind, fiind eliminați din examen. Asta cu toate că notele nu se trec în catalog, ci reprezintă doar o radiografie a cunoștințelor, în scopul completării lor. Cei 4 tineri care au vrut să exerseze cum pot copia mai eficient susțineau probele de concurs la Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Brătescu” (cei 2 elevi în clasa a XI-a), Liceul Teoretic ”George Călinescu” și Colegiul Energetic Constanța (cei 2 candidați de clasa a XII-a). Ei au fost prinși copiind cu ajutorul telefoanelor mobile din dotare, cu toate că nu aveau voie să intre cu ele în sala de examen. Dezinteresul față de această simulare se poate vedea și din numărul mare de elevi care au absentat la proba la română.
856 DE ELEVI DIN CEI 9.768 ÎNSCRIȘI NICI NU S-AU PREZENTAT LA TESTARE, PENTRU A-ȘI VERIFICA NIVELUL DE CUNOȘTINȚE.
SUBIECTE UȘOARE, DAR REZULTATE... La ieșirea din testări, tinerii constănțeni nu s-au declarat foarte fericiți de subiectele primite și nici foarte pregătiți de examen, cu toate că exercițiile propuse nu au fost foarte dificile, după cum tot ei au explicat. ”Nu au fost grele subiectele. Fac meditații de aproximativ 2 luni, pentru că sunt în clasa a XII-a și vreau să intru la Academia Forțelor Terestre. Totuși, cred că voi lua 6,50 - 7 la simulare, pentru că nu am făcut toate exercițiile”, a spus un tânăr de la Liceul Teoretic ”Decebal” din Constanța. Contrariate de subiectul al treilea s-au arătat mai multe eleve, care erau nemulțumite că au avut de caracterizat un personaj dintr-o operă dramatică sau dintr-un roman psihologic studiat. Potrivit inspectorului școlar de limba și literatura română, prof. Cristina Ivan, subiectele au fost diferențiate în funcție de filieră, profil și specializare, fiind proiectate astfel încât, prin tratarea lor, elevii să facă dovada competențelor formate atât în ciclul inferior, cât și în cel superior al liceului. ”Structura subiectelor a permis rezolvarea acestora în 3 ore, fiecare subiect fiind evaluat cu 30 de puncte”, a precizat prof. Ivan.
URMĂTOARELE PROBE Marți, 8 martie, 14 elevi constănțeni, 9 de clasa a XI-a și 5 de a XII-a, vor susține proba la Limba și literatura maternă, iar miercuri, 9 martie, 7.467 de elevi vor susține proba obligatorie la Matematică și alți 2.301 pe cea la Istorie. Pentru elevii de clasa a XII-a, simulările se încheie joi, 10 martie, cu proba la alegere a profilului și specializării, la care participă 4.810 elevi. Rezultatele se vor afișa pe 18 martie și nu se contestă, iar notele nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele se pot trece în catalog.