Au trăit „Dragoste la prima vedere” în autobuz

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Teatru pe roţi”

Au trăit „Dragoste la prima vedere” în autobuz

Cultură 21 Iunie 2014 / 00:00 1754 accesări

Fie că e ploaie, vânt, caniculă sau troiene, actorii fac ceea ce ştiu mai bine: joacă teatru. Şi nu oricum, ci chiar în mijlocul Măriei Sale publicul, prea preocupat cu grijle de zi cu zi ca să mai vină în sălile de spectacole. De aceea, distinsa muză a comediei, Thalia, a hotărât să se plimbe, vineri, prin oraş, după o ploaie torenţială, fără a se teme nicio clipă că-şi va uda faldurile aristocratice. Mai mult, ea a călătorit cu mijlocul de transport în comun, pe linia 5-40, din dorinţa de a fi în mijlocul publicului drag, pentru a-l trage puţin de mânecă, a-l invita la teatru şi a-i arăta că „Dragostea la prima vedere”, după reţeta lui Ion Băieşu, există oriunde, inclusiv într-un autobuz. Aşa a apărut, în urbea de la mare, „Teatrul pe roţi”.

CĂLĂTORII, MUŢI DE UIMIRE Povestea de dragoste dintre Mugurel şi Ioana a început din staţia Sere a Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) şi s-a desfăşurat pe tot traseul 4-50 până pe la cap de linie, la Pescărie, spre uimirea călătorilor care, pentru câteva momente, au avut impresia că au greşit autobuzul. Apoi au asistat muţi la reprezentaţia teatrală care se desfăşura chiar sub ochii lor, nevenindu-le să creadă că ceea ce văd este aievea. Unii chiar au uitat, preţ de câteva momente, pentru ce au urcat în autobuz. „Gazdele” lor au fost cinci studenţi de la Facultatea de Arte, specializarea Artele spectacolului - Actorie, din cadrul Universităţii „Ovidius”.

„E foarte frumos ceea ce văd, aproape că am şi uitat de ce m-am urcat în autobuz. Aşa mai scăpăm de monotonia de zi cu zi”, a spus o pensionară.

EMOŢII, EMOŢII, EMOŢII „Am ceva emoţii, pentru că nu am avut o asemenea experienţă. Sunt foarte curioasă să văd cum va reacţiona publicul”, a spus studenta Eliza Nirlu, care a interpretat-o pe mama lui Mugurel, un băiat crescut în puf, care, după terminarea facultăţii, este repartizat la sat, ca inginer zootehnist. „Mi se pare o ideea atractivă să jucăm în autobuz. Emoţiile au cam dispărut, pentru că suntem deja la a cincea reprezentaţie a acestei piese”, a spus Andrei Bâzdoc, student în anul I, care a interpretat rolul unui preşedinte de CAP.

„Emoţiile sunt constructive. Sperăm ca lumea să fie receptivă la ceea ce am făcut noi. Cred că, dacă eu aş fi călător, nu aş merge până la destinaţia stabilită, ci aş sta până la finalul reprezentaţiei”, a spus Georgiana Rusu, studentă în anul III la Actorie, cea care a redat-o pe Ioana Pavelescu, o tânără profesoară de limba şi literatura română de care se va îndrăgosti Mugurel.

Nea Ion, gazda personajelor din... autobuz, a fost interpretat de studentul Ilie Părău. „Pentru mine şi pentru universitate este o noutate. E o emoţie dublată de faptul că, astăzi (n.r. - vineri), călătorii constănţeni s-au transformat în spectatori. Sper ca această idee să prindă pe viitor, deoarece, iată, teatrul se mută de pe scena de mobil în autobuz”, a spus şi Mugurel, adică studentul Ionuţ Dulgheriu, din anul III.

Studenţii-actori au fost urmăriţi îndeaproape de conf. univ. dr. Daniela Hanţiu, cea care a semnat regia comediei, şi de asist. univ. drd. Mirabela Moroşanu.

Stagiune estivală atipică

Reprezentaţia din autobuz face parte din proiectul cultural „Teatrul pe roţi” - iniţiat de Facultatea de Arte, specializarea Artele Spectacolului - Actorie, în colaborare cu RATC Constanţa. Proiectul deschide Simpozionul Internaţional „Învăţământ - Cercetare - Creaţie”, organizat de Facultatea de Arte. „Astăzi (n.r.- vineri) începe Simpozionul Internaţional „Învăţământ - Cercetare - Creaţie”, organizat de Facultatea de Arte, iar de trei ani, am integrat şi activitatea artistică pe lângă cercetarea artistică. Astfel a apărut ideea aceasta, cu teatru în autobuz. Este un spectacol-pilot. Împreună cu conducerea RATC, ne-am gândit că ar fi bine să facem o stagiune pe roţi şi pe alte linii de transport, cu o frecvenţă de unul sau două spectacole pe lună. Am plecat de la ideea de a aduce publicul în sală”, a spus decanul Facultăţii de Arte, conf. univ. dr. Daniela Hanţiu.

„Teatrul pe roţi” propune o stagiune teatrală pe diferite linii de transport, în vederea promovării actului cultural artistic. Coordonatorii proiectului sunt decanul Facultăţii de Arte, conf. univ. dr. Daniela Hanţiu, preşedintele Sindicatului Universităţii „Ovidius” Constanţa, lect. univ. dr. Victor Jeflea, directorul general RATC Constanţa, ing. Cristian Ovidiu Tănase, şi directorul adjunct al RATC, ing. Dumitru Coiciu.



Ştiri recomandate

12