Aur și argint antic la... 15 lei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție-eveniment inestimabilă

Aur și argint antic la... 15 lei!

Cultură 22 Iunie 2016 / 18:38 951 accesări

Valuri de turiști și constănțeni sunt așteptați, vara aceasta, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), pentru a urmări cea mai mare expoziție itinerantă organizată vreodată în România: „Aurul și argintul antic al României”. Reunind peste 1.000 de piese din aur, argint și pietre semiprețioase, din toate epocile istorice, începând din eneolitic până în secolul al VII-lea, și din toate colțurile țării, expoziția are o valoare inestimabilă numai dacă se ia în considerare faptul că în ea se regăsesc faimoase brățări dacice, dar și piese excepționale care fac parte din faimosul tezaur de la Pietroasa, cunoscut și sub numele popular de „Cloșca cu puii de aur”. Valoroasele obiecte din metale prețioase sunt expuse în 48 de vitrine, amplasate în trei săli de la etajul al II-lea al MINAC.

Expoziția va putea fi admirată la MINAC până pe 4 septembrie, de luni până duminică, între orele 09.00 - 20.00. Cei interesați vor trebui să scoată din buzunar doar 15 lei, iar elevii, studenții și pensionarii vor plăti pe un bilet 7 lei. Cei mai privilegiați vor fi elevii și studenții din județul Constanța care vor putea vizita gratuit „Aurul și argintul antic al României”.

„Este o realizare importantă a muzeologiei naționale, pentru că la realizarea ei participă 31 de muzee”, a spus cercetătorul MINAC, dr. Gabriel Custurea. Muzeul tomitan este reprezentat prin tezaurul episcopal de la Sucidava, descoperit în localitatea constănțeană Izvoarele, constând în vase şi obiecte de cult din argint, datând din secolele V-VI, dar și prin podoabe din aur din mormintele unor femei care au trăit în veacul al II-lea, la Tomis și Callatis.

Deschisă pe 19 decembrie 2013 la Muzeul de Istorie a României din Capitală, expoziția a fost itinerată din mai 2014 în alte 11 muzee din țară, MINAC fiind cea de-a 12-a instituție care are onoare să fie gazdă temporară pentru această comoară.

Albumul expoziției de peste 700 de pagini, realizat în condiții grafice de excepție, poate fi achiziționat la prețul de 99 de lei.

Vernisajul expoziției a fost precedat de o conferință de presă la care au luat parte: directorul adjunct al MNIR, dr. Cornel Ilie, șeful biroului Tezaur al MNIR, dr. Rodica Oanță-Marghitu, dr. Gabriel Custurea, dr. Gabriel Talmațchi și dr. Irina Nastasi, din partea MINAC.

Citește și:

Liber la... „Aurul şi argintul antic al României”!

Exclusiv! Aur și argint de valoare inestimabilă, la Muzeul din Constanța

„Aurul și argintul antic al României”, și la Constanța

Muzeul de Istorie, neîncăpător pentru „Aurul și argintul antic”?!



12