„Aurul şi argintul antic al României”, încă o zi în Capitală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Aurul şi argintul antic al României”, încă o zi în Capitală

Cultură 23 Aprilie 2014 / 00:00 666 accesări

Ampla expoziţie „Aurul şi argintul antic al României”, la realizarea căreia şi-au adus contribuţia 32 de instituţii din ţară, printre care şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), va mai fi deschisă doar astăzi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti. După aceea, valoroasa expoziţie va fi itinerată prin ţară, urmând ca primul popas, după Bucureşti, să aibă loc în Timişoara.

MINAC participă în această expoziţie cu o parte din tezaurul episcopal de la Sucidava, descoperit în localitatea constănţeană Izvoarele şi care constă în vase şi obiecte de cult din argint, datate în secolele V-VI, dar şi cu podoabe din aur din mormintele unor femei din secolul al II-lea, descoperite în Constanţa, pe bulevardul Ferdinand, respectiv în Mangalia. În valoroasa expoziţie se regăsesc şi alte exponate de excepţie descoperite pe pământul dobrogean, dar care nu fac parte din patrimoniul MINAC, cum este şi tezaurul princiar de la Agighiol, aflat în patrimoniul MNIR.

La realizarea acestei expoziţii, care a fost vernisată în Bucureşti, în decembrie 2013, a lucrat o echipă de peste 70 de persoane din 32 de muzee, timp de trei ani, sub mandatele a patru miniştri ai Culturii: Kelemen Hunor, Puiu Haşotti, Mircea Diaconu şi Daniel Barbu.

Expoziţia reuneşte peste o mie de piese arheologice reprezentative, din aur şi argint, descoperite pe teritoriul României, care ilustrează o perioadă de peste şase milenii: din mileniul al V-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea.

Taguri articol


12