„Aurul şi argintul antic al României”, la Oradea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție itinerantă

„Aurul şi argintul antic al României”, la Oradea

Cultură 18 Iulie 2014 / 00:00 572 accesări

Expoziţia-eveniment „Aurul şi argintul antic al României”, cu piese de o valoare excepţională, inclusiv din patrimoniul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), este deschisă până pe 31 august, la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Expoziţia, care reprezintă una dintre cele mai mari manifestări de această anvergură organizate în România în ultimii 20 de ani, reuneşte podoabe din aur şi din argint, accesorii vestimentare, armament de paradă, piese de harnaşament, vase şi obiecte de cult, dar şi tezaure descoperite pe pământul României, inclusiv pe cel dobrogean.

DE LA CONSTANȚA, PRIN TOATĂ ȚARA Astfel, MINAC prezintă în această expoziţie o parte din tezaurul episcopal de la Sucidava, descoperit în localitatea constănţeană Izvoarele, constând în vase şi obiecte de cult din argint, datate în secolele V-VI. Muzeul de la Marea Neagră este reprezentat şi de podoabe din aur din mormintele unor femei din secolul al II-lea, descoperite în Constanţa, pe bulevardul Ferdinand, respectiv în Mangalia. Ampla expoziţie itinerantă reuneşte şi alte exponate de excepţie descoperite în Dobrogea, dar care nu se găsesc în patrimoniul MINAC, cum este şi tezaurul princiar de la Agighiol.

MINAC este unul dintre cele 32 de muzee din ţară care au contribuit cu piese din patrimoniu la realizarea expoziţiei „Aurul şi argintul antic al României”. Expoziţia a fost deschisă, inţial, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Capitală şi a fost itinerată la Muzeul de Istorie a Banatului din Timişoara, următoarea destinaţie după cea actuală, Oradea, fiind Muzeul Judeţean Satu Mare.

Taguri articol


12