„Aurul şi argintul antic al României”, la Timişoara

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Aurul şi argintul antic al României”, la Timişoara

Cultură 21 Mai 2014 / 00:00 715 accesări

Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, care include şi obiecte descoperite pe pământ dobrogean, va putea fi admirată, de astăzi până pe 29 iunie, la Muzeul de Istorie a Banatului din Timişoara. Iniţial, expoziţia a fost vernisată în Capitală, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), unde, din decembrie până în aprilie, a stârnit interesul a aproximativ 11.000 de persoane.

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), una dintre cele 32 de instituţii implicate în acest proiect, participă în spectaculoasa expoziţie cu mai multe exponate: o parte din tezaurul episcopal de la Sucidava, descoperit în localitatea constănţeană Izvoarele şi care constă în vase şi obiecte de cult din argint, datate în secolele V-VI, dar şi podoabe din aur din mormintele unor femei din secolul al II-lea, descoperite în Constanţa, pe bulevardul Ferdinand, respectiv în Mangalia. În expoziţia naţională se regăsesc şi alte exponate de excepţie descoperite pe tărâmul dobrogean, dar care nu fac parte din patrimoniul MINAC, cum este şi tezaurul princiar de la Agighiol, aflat în patrimoniul MNIR.

„Obiectele expuse sunt din aur şi argint, nu sunt din aur fals. Pe vremea aceea nu se punea în discuţie falsificarea aurului, ci eventual formarea de diferite combinaţii şi aliaje cu metale albe - mai ales argint. Putea exista, în schimb, „un fals îmbrăcat în aur”, respectiv un miez de ciment sau alt metal nepreţios îmbrăcat în aur, pentru ca obiectele respective să cântărească mai mult”, a spus istoricul Dan Leopold Ciobotariu de la Muzeul de Istorie a Banatului.



12