Austria ar putea construi un gard pe un segment de 400 de metri al frontierei cu Italia, în pasul Brenner, care face legătura dintre cele două state, susţine un şef al poliţiei locale, potrivit publicaţiei ”Tiroler Tageszeitung”, iar premierul italian, Matteo Renzi, a denunţat drept ”ruşinoasă” iniţiativa, fiind contrară legislaţiei europene.
Intenţia de a închide o porţiune din frontiera celor două state a venit la câteva zile după ce un partid de extremă dreapta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale în Austria. Şeful poliţiei din Tirol, Helmut Tomac, a declarat că propunerea de a construi un gard pe un segment al frontierei va depinde de gradul de cooperare a Italiei. Mii de camioane tranzitează zilnic pasul Brenner, principala legătură între nordul şi sudul Alpilor. Austria deja a început să introducă verificări la frontierele sale, în încercarea de a scădea numărul de imigranţi care tranzitează ţara. Noile măsuri presupun verificarea camioanelor şi a maşinilor private care circulă pe autostrăzi, dar şi a trenurilor. Austria a introdus, de luni, noi controale la frontiera cu Ungaria, pentru a preveni alte rute pentru traficanţii de imigranţi, în condiţiile în care tot mai multe cazuri de traversare ilegală s-au înregistrat în ţară pe fondul închiderii rutei balcanice la jumătatea lunii martie. Vara trecută, zeci de mii de imigranţi au tranzitat Ungaria şi Austria pentru a se îndrepta spre Germania, destinaţia preferată a imigranţilor, până când Ungaria şi-a închis graniţele, în septembrie. Poliţia nu a precizat cât timp vor rămâne în vigoare noile controale la frontieră.
Austria a fost criticată de nenumărate ori pentru politicile sale dure privind gestionarea valului de imigranţi din ţară, printre care impunerea de cote zilnice de imigranţi - 3.200 de sosiri per zi -, dar şi limitarea de solicitări de azil la 37.500 pe an. Parlamentul austriac examinează un controversat proiect de lege care prevede posibilitatea de a decreta starea de urgență cu privire la migrație, limitând astfel drastic dreptul de azil, pe fondul ascensiunii extremei drepte în această țară, care a primit 90.000 de refugiați în 2015. Elaborat timp de mai multe luni, în pofida protestelor organizațiilor neguvernamentale și ale unei părți a opoziției, acest text, unul dintre cele mai restrictive în Europa, va permite, în anumite circumstanțe, blocarea migranților la frontiere, chiar fără a le da posibilitatea de a depune o cerere de azil.”Nu putem găzdui toată mizeria lumii”, a explicat noul ministru de Interne austriac, Wolfgang Sobotka, care a subliniat că ”Guvernul nu face aceasta de plăcere, ci pentru că alte țări nu-și fac treaba în materie de control asupra migranților”.