Autorul atacului de la Ankara este originar din Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorul atacului de la Ankara este originar din Turcia

Externe 23 Februarie 2016 / 18:08 461 accesări

Probe de ADN prelevate de procurorii turci arată că autorul atacului sinucigaş care a vizat un convoi militar la Ankara pe 17 februarie, soldat cu 29 de morţi, este originar din estul Turciei, nu un refugiat sirian, cum se anunțase inițial, potrivit ediţiei de marţi a ziarului ”Hurriyet”. Inițial, Guvernul turc a afirmat că atacatorul era orginar din Siria şi avea legături cu Unităţile pentru Protecţia Poporului Kurd (YPG), o grupare sprijinită de SUA în lupta împotriva Statului Islamic (SI), în Siria. YPG a respins aceste acuzaţii şi a subliniat că nu a atacat Turcia niciodată. Însă o grupare turcă, Şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK), a revendicat atacul, două zile mai târziu, şi a precizat că atacatorul era un cetăţean turc de la Van, o localitate din estul ţării. TAK - care a subliniat că atacul a fost comis ca răzbunare faţă de o operaţiune militară turcă în curs în sud-estul ţării - este considerată o grupare disidentă extremistă, care s-a desprins din braţul armat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Unii oficiali în domeniul securităţii afirmă că între aceste grupări există în continuare legături.

Probele ADN, despre care ”Hurriyet” scrie că au fost prelevate după ce tatăl atacatorului a fost arestat în urma revendicării TAK, par să arate că autorul atacului s-a născut într-adevăr la Van, în 1989, şi că ar fi vorba despre Andulbaki Somer. Se pare că bărbatul s-a înregistrat ca refugiat sirian în Turcia, sub o identitate falsă. Acest atac, comis în centrul capitalei turce, este ultimul dintr-o serie care au vizat ţara, inclusiv Istanbulul, luna trecută, fiind soldat cu 12 morţi, toţi turişti germani. Autorităţile au acuzat gruparea Stat Islamic (SI) de comiterea acestui atac, dar şi de cea a dublului atac cu bombă de la Ankara, în octombrie, soldat cu peste 100 de morţi.

Confruntările armate s-au intensificat în sud-estul Turciei, după prăbuşirea în iulie a unui armistiţiu care dura de aproximativ doi ani, iar în aceste lupte au fost ucise sute de persoane. Armata şi-a intensificat, începând din decembrie, operaţiunile împotriva PKK şi a instituit restricţii de circulaţie în districte kurde, ceea ce i-a atras critici dure din partea unor organizaţii de apărare a drepturilor omului. Kurzii din Turcia denunţă, în mod regulat, o discriminare sistematică. Autorităţile turce nu fac o distincţie între gruparea YPG din Siria şi PKK din Turcia. Cel puţin 21 de persoane au fost arestate în legătură cu atacul de la Ankara, potrivit agenţiei Anadolu.

Citește și:

Un turc şi-a reclamat soţia la poliţie pentru că l-a insultat pe Erdogan

Inculpări pentru atentatul de la Ankara



Ştiri recomandate

12