A devenit clar că politica UE privind migrația a eșuat, iar acum, oamenii ar trebui să se întrebe dacă vor să-și vadă nepoții trăind într-un califat european unit. Afirmația a fost făcută, ieri, de Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al FIDESZ, partidul aflat la guvernare în Ungaria, el atrăgând totodată atenția că în această criză a refugiaților este amenințată „însăși existența Europei creștine“. Rogan i-a criticat pe liderii europeni, inclusiv pe președintele CE, Jean-Claude Juncker, pentru ceea ce el consideră a fi atitudinea îngăduitoare față de imigrație. Ungaria va aproba solicitări de azil numai din partea persoanelor eligibile, a mai spus Rogan.
Sute de imigranți furioși au protestat ieri în fața Gării de Est (Keleti) din Budapesta, cerând ca aceasta să fie redeschisă și să li se permită continuarea călătoriei către Germania, relatează Reuters. Întrebat de ce a fost închisă gara, purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat pentru Reuters că Ungaria a încercat să pună în aplicare legislația UE, care stipulează că orice persoană care dorește să călătorească în Europa trebuie să dețină un pașaport valabil și o viză Schengen.
Peste 350.000 de imigranți au traversat Mediterana din ianuarie, iar peste 2.643 de persoane au decedat pe mare, în încercarea de a ajunge în Europa, a anunțat, ieri, Organizația Internațională pentru Imigrație (OIM). Prin comparație, în 2014, pe tot parcursul anului, circa 3.500 de imigranți și refugiați și-au găsit moartea sau au fost dați dispăruți în Mediterană. O treime dintre imigranții care sosesc în prezent în Macedonia sunt femei și copii, numărul lor triplându-se în ultimele trei luni, a anunțat, ieri, Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF),
TRAFIC DE PAȘAPOARTE FALSE Directorul executiv al Frontex, agenția europeană de supraveghere a frontierelor, a atras atenția asupra traficului cu pașapoarte siriene false, ce are loc mai ales în Turcia, pentru a facilita intrarea imigranților în UE. Directorul Frontex și-a reînnoit apelul la trimiterea de efective suplimentare de gărzi de frontieră din țările UE în Grecia, pentru a permite înregistrarea tuturor imigranților care ajung în acest stat la granița exterioară a UE. Sistemele de înregistrare nu fac față valului de imigranți, așa încât mulți nu sunt luați în evidență. Fabrice Leggeri s-a exprimat în același sens cu cancelarul german, Angela Merkel, care a atras atenția asupra punerii sub semnul întrebării a zonei Schengen, dacă refugiații nu vor fi repartizați echitabil între diferitele state membre.
QUO VADIS Asistăm de ceva vreme la un fel de... Holocaust avându-i ca personaje centrale pe musulmanii mânați pe drumuri de o minte necunoscută și diabolică, de războaie declanșate sau alimentate de alții, care au luat calea pribegiei, visând la un nou tărâm al făgăduinței, de această dată în... lumea veche a bătrânului continent european, nu în lumea nouă de peste ocean. De la începutul acestui an, sute de mii de sirieni, irakieni, afgani, pakistanezi sau eritreeni bat cu înverșunare la porțile Europei, sperând să scape de teroarea extremiștilor musulmani de acasă și să ducă un trai lipsit de grija zilei de mâine.
Zilnic se primesc noi statistici cu numere seci despre câți imigranți au murit în Mediterana, încercând să ajungă în Europa, sau despre câți din cei ajunși pe pământ sigur au murit păcăliți de traficanții de persoane și de pașapoarte, abandonați pe autostrăzi, închiși în adevărate... camioane ale morții. Privind zilele trecute la primele trenuri plecate din gara din Budapesta către Austria și Germania, pline până la refuz de oameni de toate categoriile sosiți din toate statele distruse de război, îmi aminteam de vagoanele care cărau evreii către Auschwitz, în condiții inumane, pentru că oricum urmau să treacă în neființă odată ajunși la destinație. Situația este oarecum alta: acum, germanii le urează ”bun venit” imigranților, solidarizând cu... cauza pierdută a acestora. Din păcate, solidaritatea pentru o cauză pierdută pare să definească acum cel mai bine omenirea. Câtă vreme conflictele din țările de baștină ale refugiaților nu încetează, câtă vreme amenințarea odioasei terori a extremismului musulman nu dispare, vom asista neputincioși la o... relocare aproape totală a populației unor state în Europa și așa sufocată de propriile-i angoase și crize existențiale. Unitatea statelor europene este serios pusă la încercare de valul fără precedent de imigranți fără posibilități materiale, care, odată... scăpați pe teritoriul european, vor face tot posibilul să supraviețuiască, dar și să își piardă urma. Puțini vor fi cei care dând de... gustul Germaniei vor voi să se ducă înapoi acasă în Afganistan sau în Irak, la o casă distrusă de război și la o economie națională în ruină. Ieri, un deputat din partidul de guvernământ din Ungaria avertiza asupra pericolului apariției unui... califat european după modelul califatului înființat de gruparea teroristă Stat Islamic în zone din Irak și Siria. Deocamdată nu are dreptate, deocamdată trebuie să dăm dovadă de compasiune față de semenii noștri greu încercați de soartă, dar criza, ca orice criză, cere soluții, iar o primă soluție a fost oferită luni de șefa diplomației australiene, care a cerut statelor europene să se implice în coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic, pentru ca statele terorizate de SI să redevină sigure pentru populațiile lor și acestea să se ducă acasă.
Din păcate, depășiți de administrarea efectivă a refugiaților, mai-marii Europei pierd din vedere ceea ce tocmai ei enunțau cu ceva timp în urmă: riscul pătrunderii de elemente teroriste în Europa este enorm, mai ales acum când nimeni nu știe cine vine, de ce și de unde. Sub pretextul războaielor care le amenință viețile, nu puțini sunt și așa-numiții imigranți economici, până nu demult majoritari în încercarea lor de a pătrunde în țările bogate din Vest. Einstein spunea că nicio problemă nu poate fi rezolvată la acelaşi nivel de cunoştinţe la care a fost creată. Așadar, pentru a scăpa de criză, trebuie să evoluăm presați de timp și de nevoi. A recomanda vigilență sporită este ca și cum am striga ploii să stea. Și asta în cel mai fericit caz!