Avioane ruseşti contra sistemului antirachetă din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Îngrijorare în NATO

Avioane ruseşti contra sistemului antirachetă din România

24 Iulie 2015 / 00:00 796 accesări

Forţele Aeriene ruse intenţionează să staţioneze bombardiere strategice de tip Tupolev în Crimeea, ca modalitate de contracarare a instalaţiilor antibalistice NATO din România, Alianţa Nord-Atlantică condamnând suplimentarea forţelor şi avertizând că ar putea fi periclitată stabilitatea regională. Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, un escadron de bombardiere supersonice Tupolev TU-22M3 ar urma să ajungă în Crimeea în curând. Un escadron are între 10 şi 24 de avioane militare. În replică, un oficial NATO a condamnat vehement iniţiativa Rusiei.

Rusia a cerut, săptămâna trecută, SUA și NATO să renunţe la extinderea sistemului antirachetă, în contextul acordului marilor puteri cu Iranul. Acest acord nu elimină ameninţarea balistică, a răspuns un reprezentant NATO, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi explicând că elementele antirachetă din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. Moscova a exprimat în mai multe rânduri preocupări în legătură cu elementele antirachetă care vor fi instalate în România, Polonia, Spania şi Turcia. În urmă cu o lună, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Naţională, afirma că sistemele antibalistice ale NATO sunt îndreptate împotriva Rusiei şi Chinei. SUA şi NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis vor fi utilizate în planul de creare a unui scut antirachetă NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Departamentul american al Apărării a anunţat în 2014 că va efectua studii privind impactul asupra mediului, pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a SUA, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (New York), poligonul naval SERE (Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (Michigan). Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune, înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială ale SUA. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în 2017, în vestul SUA vor exista 44 de rampe de interceptoare antirachetă.



12