Baikonur, cel mai secret loc de pe Pământ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cea mai veche trambulină spațială din lume

Baikonur, cel mai secret loc de pe Pământ

Tehnologie 18 Martie 2016 / 18:46 2479 accesări

Cosmodromul Baikonur, pierdut în stepa kazahă, la 2.500 kilometri distanță de Moscova, este un mastodont tehnologic instalat într-un loc neprimitor, cu parfum de reminiscență sovietică și cu un viitor incert, relatează EFE, potrivit Agerpres. Este cel mai mare și mai vechi centru de lansări spațiale din lume (1955). Din această enclavă au pornit Sputnik, câinele Laika și cosmonautul rus Iuri Gagarin.

În secolul al XXI-lea, viitorul acestui cosmodrom nu este totuși clar, pentru că agenția spațială rusă, Roscosmos, va trebui să se descurce cu jumătate din fondurile sperate. În plus, dezvoltarea noii baze siberiene Vostocinîi, pe teritoriul rus, lângă frontiera cu China, îi amenință continuitatea. Vostocinîi se ridică pe scheletul vechiului cosmodrom Svobodnîi pentru lansarea de rachete balistice, unul dintre cele patru centre spațiale rusești cunoscute împreună cu bazele Plesețk și Kapustin Iar, ambele de uz mai ales militar. Noul complex, în construcție din 2012, cu un buget de circa 2,9 miliarde de euro, i-ar aduce Rusiei economii de milioane de dolari pe an, chirie plătită Kazahstanului pentru teritoriul bazei până în anul 2050.

Vostocinîi are o primă lansare programată pentru luna aprilie și un portofoliu cu 31 de cereri până în 2019. Până ce acest proiect - cu amânări și supracosturi - va vedea lumina zilei, cosmodromul Baikonur va continua să fie principalul centru de operații al Stației Spațiale Internaționale. În poligonul spațial planează o anumită atmosferă de război rece, care însoțește designul sobru și anacronic al unui centru de inginerie care a fost unul dintre cele mai secrete locuri de pe Terra. Este auster și funcțional și are 57 de kilometri pătrați de construcții din ciment, antene uriașe, turnuri de control, clădiri modulare, două aeroporturi, 500 de kilometri de cale ferată, opt platforme de lansare și o temperatură ce oscilează între 50 și -15 grade Celsius. Se află la patru kilometri distanță de municipiul cu același nume, unde se află o nostalgică statuie a lui Lenin și zeci de monumente dedicate carierei spațiale.

Baikonur a fost construit în 1955 și a fost un pilon al puternicei dezvoltări spațiale între anii '50 și '80, când Washingtonul și Moscova luptau pentru supremație cosmică. Cosmodromul, care de la destrămarea URSS, în 1991, se dedică lansării de misiuni științifice cu echipaj și comerciale, este o mare necunoscută pentru publicul larg, dincolo de anumite menționări în cultura populară prin intermediul unor videojocuri precum "Call of Duty" sau seriale ca "The Big Bang Theory".

Vechea bază este un punct de referință în explorarea spațială: la 12 aprilie 1961, Baikonur l-a consacrat pe Iuri Gagarin drept primul om în spațiu. Baikonur riscă să fie umbrit de Vostocinîi. Totuși, acel moment nu a sosit încă. De la Baikonur tocmai a pornit misiunea ruso-europeană ExoMars, trei astronauți așteptau vineri la Baikonur numărătoarea inversă pentru a completa echipajul Expediției 47 aflat deja pe ISS și poate că din stepa kazahă va porni și nava care va duce pentru prima dată un om pe Marte.



12