Bani europeni ca să ne protejăm de Cernobîl

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bani europeni ca să ne protejăm de Cernobîl

Eveniment 29 Aprilie 2015 / 00:00 739 accesări

Comisia Europeană (CE) suplimentează cu 70 de milioane de euro contribuţia în vederea restabilirii complete a condiţiilor de mediu în zona accidentului nuclear de la Cernobîl, a anunţat preşedintele CE Jean-Claude Juncker în cadrul summitului de la Kiev, citat într-un comunicat. "UE oferă deja Ucrainei un sprijin financiar fără precedent, iar decizia de astăzi (luni) confirmă angajamentul nostru pe această cale. Astăzi ne-am angajat să contribuim cu alte 70 de milioane de euro la restabilirea completă a unor condiţii sigure pentru mediu la locul accidentului devastator de la Cernobîl. Acţiunile noastre vorbesc de la sine. UE contribuie la transformarea Cernobîlului într-un loc din nou sigur", a declarat Junker. Ucraina a comemorat duminică 29 de ani de la dezastrul produs pe 26 aprilie 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl, când o creştere a tensiunii a provocat o explozie la un reactor, generând emisii radioactive în Rusia şi Europa de Est.

Preşedinţii UE, Donald Tusk, şi CE, Jean-Claude Juncker, au participat luni la un summit cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, la Kiev, concentrându-se asupra acordului de încetare a focului de la Minsk, din februarie, şi a măsurilor pentru încheierea conflictului din estul Ucrainei. Angajamentul financiar în valoare de 70 de milioane de euro anunţat în cadrul reuniunii la nivel înalt UE - Ucraina se adaugă celor aproximativ 360 de milioane de euro acordați deja pentru finalizarea mai multor proiecte, printre care construirea noii structuri ce va acoperi "sarcofagul" şi reactorul 4, distrus în accidentul din 1986. Noua structură izolantă urmează să protejeze mediul împotriva radiaţiilor, să asigure infrastructura necesară atât în vederea operaţiunilor de dezmembrare a sarcofagului şi rămăşiţelor reactorului, cât şi de gestionare a deşeurilor nucleare. Construirea noii structuri, realizată de consorţiul Novarka, sub coordonarea părţii franceze, a început în 2010 şi este aproape finalizată. Ea urmează să fie plasată deasupra reactorului la jumătatea lui 2017. Costurile totale sunt estimate la 1,5 miliarde de euro.

Durata de viaţă a structurii este de cel puţin 100 de ani şi lasă timp pentru elaborarea şi aplicarea unor strategii de atenuare în vederea soluţionării viitoare a problemei reactorului deteriorat, apreciază Comisia. Sarcofagul construit în 1986 nu a fost conceput ca o soluţie permanentă. Actualul program multidisciplinar de gestionare a construcţiei a fost pus la punct în 1997, cu sprijinul CE, de către un grup de experţi internaţionali din UE, Statele Unite, Japonia şi Ucraina. Comisia a angajat, până în prezent, peste 600 de milioane de euro în cadrul unor proiecte legate de Cernobîl, şi anume proiecte industriale în valoare de 480 de milioane de euro - din care 400 de milioane de euro prin intermediul unor fonduri internaţionale, iar 80 plătite direct, sprijin pentru producţia de energie electrică (65 de milioane de euro), proiecte sociale (aproximativ 15 milioane de euro) şi proiecte de cercetare (aproximativ 100 de milioane de euro), se mai precizează în comunicat.



12