Barack Obama trece la fapte! Discurs cu multe promisiuni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Barack Obama trece la fapte! Discurs cu multe promisiuni

Externe 30 Ianuarie 2014 / 00:00 676 accesări

În speranţa că 2014 poate fi un an economic decisiv pentru SUA, după ani de convalescenţă în urma crizei economice, Barack Obama a avertizat Congresul că ar putea să acţioneze singur pentru a reduce inegalităţile sociale existente în ţară. În discursul anual asupra Stării Uniunii, preşedintele american a afirmat că doreşte accelerarea creşterii economice, întărirea clasei de mijloc şi crearea de noi pasarele spre clasa de mijloc. „Unele dintre aceste măsuri vor avea nevoie de o acţiune a Congresului şi aştept cu nerăbdare să lucrez cu voi toţi”, a declarat Barack Obama, pe un ton voit combativ, după trei ani în care programul său economic şi social a fost blocat de republicanii majoritari în Camera Reprezentanţilor.

Administraţia democrată şi republicanii din Congres sunt angajaţi, din 2011 încoace, într-o luptă asupra veniturilor şi cheltuielilor, ce a atins apogeul în luna octombrie, cu peste două săptămâni de blocaj al agenţiilor de stat. De atunci, aleşii au ajuns la un compromis cu privire la orientările pe termen mediu, dar alte crize ameninţă. Numeroşi aleşi au în minte mai ales viitorul lor personal: toată Camera şi o treime din Senat vor fi reînnoite în luna noiembrie. Democraţii preşedintelui Obama nu par să fie în stare să recâştige majoritatea, potrivit sondajelor de opinie. „După părerea mea, ceea ce uneşte oamenii din această ţară... este credinţa simplă şi profundă în ideea unei posibilităţi pentru toţi de a reuşi”, a spus Obama pe un ton împăciuitor, oferind numeroase exemple disponibile de a stimula redresarea după recesiunea din 2007-2009. Referindu-se la cea mai scăzută rată de şomaj din ultimii cinci ani, la revenirea pieţei imobiliare, Obama a declarat că este convins că „acest an ar putea fi decisiv pentru SUA, care sunt mai bine plasate pentru secolul XXI decât orice altă ţară de pe Pământ”.

Printre măsurile unilaterale pe care liderul de la Casa Albă le-a anunţat figurează creşterea salariului minim pentru noii angajaţi sub contract cu Guvernul federal la 10,10 dolari pe oră, faţă de 7,25 dolari în prezent, preşedintele cerând Congresului să extindă această măsură la toţi angajaţii. „Acordaţi o creştere Americii!”, a strigat acesta. Însă, înainte de discurs, preşedintele republican al Camerei, John Boehner, avertiza că adaosurile salariilor minime, în trecut, au costat angajatorii sute de mii de americani cu venituri mici.

Ca de obicei, pentru un astfel de discurs, problemele internaţionale nu au fost evocate decât rapid. SUA au plasat al-Qaida „pe calea de a fi înfrântă”, dar ameninţarea a evoluat şi filialele s-au înrădăcinat în altă parte, cum ar fi în Yemen, Somalia, Irak şi Mali. Asupra Iranului, preşedintele Obama a repetat că va exercita dreptul său de veto la toate sancţiunile contra regimului de la Teheran ce ar putea fi votate de Congres în timpul negocierilor cu privire la programul nuclear al Republicii islamice. În ceea ce priveşte Ucraina, scenă a unei violente crize politice, Barack Obama a subliniat că SUA apără principiul conform căruia poporul are dreptul de a se exprima în mod liber şi paşnic şi trebuie să aibă un cuvânt de spus pentru viitorul ţării.

Cetăţeni americani emblematici sau merituoşi au fost invitaţi să se aşeze aproape de Prima Doamnă, Michelle Obama, în timpul discursului: doi supravieţuitori ai atacurilor de la maratonul din Boston, primul baschetbalist gay din NBA, Jason Collins, sau noua şefă de la General Motors, Mary Barra.



12