„Biblia“ lui Dali, vernisată în Cetatea Tomisului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră istorică

„Biblia“ lui Dali, vernisată în Cetatea Tomisului!

Cultură 27 Aprilie 2016 / 18:39 4072 accesări

Ar putea fi considerată expoziția anului 2016, la Constanța, dacă alte două evenimente de valoare similară nu s-ar adăuga agendei culturale tomitane, pentru a forma un „trio” de înaltă ținută artistică Salvador Dali - Rembrandt van Rijn - Henri Matisse. Expoziția la care facem referire se numește „Dali - Bible”, este găzduită din 27 aprilie de Muzeul de Artă și reunește 40 de litografii colorate din ciclul „Biblia Sacra”, creat de excentricul pictor spaniol între anii 1964-1969. Lucrările fac parte din colecția personală a lui Thomas Emmerling și pot fi admirate la Constanța până la sfârșitul lunii iunie, pentru ca pe 1 iulie să fie înlocuite cu creații semnate de de Henri Matisse. Mai mult, din 2 mai, constănțenii vor vedea la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie gravuri semnate de Rembrandt.

Dacă miercuri, la vernisajul expoziției „Dali - Bible”, accesul publicului a fost liber, de joi vizitarea ei se va face plătind un bilet în valoare de 20 de lei.

Când spui Salvador Dali, gândul îți fuge imediat la excentricul pictor suprarealist spaniol... mustăcios și la celebrele sale „ceasuri curgătoare” intrate definitiv în patrimoniul artei universale. Dar ce ar fi să vedeți un astfel de Dali? Unul sensibil, „cuminte”, așezat, credincios, care s-a aplecat cu infinită grijă asupra litografiilor sale în încercarea de a descifra cu smerenie și a reda în notă personală tainele divinității, așa cum se relevă ele în Cartea Cărților: în Vechiul și Noul Testament. Cele 40 de litografii din seria „Biblia Sacra”, creată de nonconformistul artist între anii 1964-1969, au fost reunite în expoziția „Dali - Bible”, vernisată la Muzeul de Artă într-o zi de mare încărcătură spirituală pentru ortodoxie, în Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor.

GRANDIOSUL OM-SPECTACOL, FAȚĂ-N FAȚĂ CU SMERENIA

„Ca toți spaniolii, Dali a fost un mare mistic. Litografiile acestea reprezintă gândurile lui despre Biblie, gândurile lui despre viață și moarte pe care nu le-a arătat în altă parte, deoarece el era un om-spectacol. Un om-spectacol care trebuia să șocheze, să capteze, să indigneze, să bucure. Dar prin intermediul unor lucrări de genul acesta nu avea cum să facă acest lucru. Cred că aceste lucrări i-au fost mai apropiate decât multe altele, precum „ceasurile moi”, dar sunt mai puțin spectaculoase. Cu ele nu ar fi reușit să penetreze conștiința publică. Sunt lucrări de mare finețe, frumusețe și profunzime”, a spus directorul Muzeului de Artă, criticul și istoricul de artă dr. Doina Păuleanu.

„PICTURALITATE ȘI INTENSĂ TRĂIRE DRAMATICĂ”

Lucrările lui Dali, expuse la etajul al II-lea al Muzeului de Artă, reflectă o „picturalitate de foarte intensă trăire dramatică”, în opinia criticului dr. Doina Păuleanu. „E un altfel de Dali cel pe care îl știm noi. Fiind un om care era un spectacol în sine, n-a simțit să-și clameze credința și profunzimea credinței în sine, nemărturisită probabil în altă parte decât în acest exercițiu de a gândi asupra religiei creștine. Cred că a fost și un pariu al lui Dali cu marii artiști care l-au precedat și care au ilustrat Biblia”, a mai spus dr. Doina Păuleanu.

„Dali a știut să-și creeze singur un piedestal. Dali și excentricitățile sale - care erau, de altfel, foarte lucide, deoarece nu era un om care să se lase în voia instinctelor de grandoare -, a contribuit imens la afirmarea personalității artistului. Izbânda socială a lui Dali este, în fond, izbânda unei bresle, deoarece, prin intermediul lui Dali și al recunoașterii extraordinar de largi de care s-a bucurat, breasla artiștilor plastici a redobândit o nouă dimensiune foarte importantă, care a lipsit, de pildă, sfârșitului de secol XIX. Să ne gândim la Van Gogh, care a vândut o singură lucrare, să ne gândim la toate certurile care au fost în Avangardă și la toate certurile care au despărțit artistul de public. Succesul extraordinar al lui Dali a reușit să împace publicul cu artistul”, a conchis directorul Muzeului de Artă.

TAXĂ DE INTRARE: 20 DE LEI

Expoziția „Dali - Bible” are o importanță covârșitoare pentru urbea tomitană, fiind prima expoziție de această anvergură deschisă la Constanța. Rămâne de văzut cum vor ști constănțenii să-l aprecieze pe Dali, prețul de intrare la expoziția fiind de 20 de lei. Lucrările vor fi admirate la Constanța până la sfârșitul lunii iunie, în preajma Rusaliilor, pentru ca pe 1 iulie să fie înlocuite cu creații semnate de de Henri Matisse. Din 2 mai, constănțenii vor vedea la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța gravuri semnate de Rembrandt.

SELFIE - PERICOL PENTRU PATRIMONIU

Beneficiind de faptul că intrarea la expoziție a fost liberă, se pare că un grup de tineri, din dorința de a-și face un selfie cu lucrările lui Dali, a dărâmat un soclu pe care era așezat „Cap de bărbat”, sculptat de Ion Vlad. Potrivit reprezentanților muzeului, sculptura nu a fost afectată, ciobindu-se doar soclul.

Citește și:

„Dali - Bible“, de miercuri, la Muzeul de Artă

Lucrări de Dali și Rembrandt, în muzeele constănțene

Expoziție Salvador Dali, la Constanța



12