Președintele FIFA, Joseph Blatter, și președintele UEFA, Michel Platini, sunt investigați de Comisia de Etică a forului fotbalistic mondial în legătură cu o plată efectuată în anul 2011. Justiția elvețiană a deschis zilele trecute o procedură penală împotriva lui Blatter, care este suspectat de „o plată ilegală” de 1,82 milioane euro făcută în 2011 către Platini, pentru activitatea depusă de acesta la FIFA între ianuarie 1999 și iunie 2002. Nu este clar dacă Blatter, în vârstă de 79 de ani, riscă să fie suspendat de Comisia de Etică. Elvețianul este încă în funcție, în ciuda numeroaselor apeluri ca el să demisioneze. Un fost consilier al său, Klaus J. Stoehlker, a afirmat pentru ziarul elvețian „Schweiz am Sonntag” că demisia „nu este soluția” și că Blatter nu este îngrijorat de anchetă.
Teoretic, Blatter ar fi urmat să rămână în funcție până la următoarele alegeri, prevăzute pentru data de 26 februarie 2016. Marele favorit pentru a-l înlocui era, până la scandalul izbucnit în această săptămână, chiar... Michel Platini. Amenințarea unei sancțiuni nu pare să-l sperie prea mult nici pe acesta. „Este calm, este liniștit, n-are nimic să-și reproșeze, este disponibil să fie audiat la Comisia de Etică, dacă aceasta o dorește”, a indicat anturajul său. Dacă FIFA îi va suspenda pe Blatter și Platini, francezul ar putea să iasă din cursa pentru alegeri!
PREȘEDINTE INTERIMAR LA FIFA, CU MANDAT DE DOI ANI?
Mark Pieth, profesor de drept penal și președintele Comisiei Independente de Guvernanță a FIFA (IGC), susține că forul internațional de fotbal are nevoie de un președinte interimar, care să asigure ieșirea din criză și să impună reformele necesare. „Ideal ar fi să avem un președinte interimar care să-și părăsească funcțiile după doi ani. Cine va veni acum trebuie să calmeze situația și să conducă reformele, înainte de a-i ceda locul altuia, care va prezida un mandat normal”, a declarat Pieth, care a condus IGC între anii 2011 și 2013. Elvețianul sugerează că cel mai potrivit pentru mandatul de doi ani ar fi germanul Theo Zwanziger (70 de ani), fost președinte al federației germane (2006-2012) și un adversar al disputării CM 2022 în Qatar, din cauza condițiilor de muncă precare de pe șantiere. „Dacă Theo Zwanziger ar fi ales, așa cum sper, ca președinte interimar pe doi ani, el va bloca Mondialul din Qatar pe motive de dreptul muncii”, a mai spus Pieth, care și-a încheiat misiunea în 2013, dar ale cărui principale recomandări nu au fost puse în practică de FIFA. În iunie, el a calificat FIFA drept o structură „cvasi-dictatorială”. FIFA este zguduită de mai multe anchete penale, una condusă de SUA pentru diverse acte de corupție, care a dus la arestarea a nouă înalți oficiali și a cinci oameni de afaceri, și alta declanșată de Elveția, privind condițiile de atribuire a CM 2018 și 2022 Rusiei, respectiv, Qatarului.