Cetăţenii britanici musulmani acuză presa şi autorităţile britanice de crearea unui "mediu al urii" care le afectează vieţile de zi cu zi, potrivit unui studiu realizat de o organizaţie umanitară pentru drepturile musulmanilor din Londra, informează site-ul agenţiei de presă DPA. "Viaţa de zi cu zi pentru un musulman în Marea Britanie este caracterizată de niveluri ridicate de abuz, discriminare şi violenţă", reclamă Comisia umanitară pentru drepturile musulmanilor într-un studiu care va fi publicat în întregime săptămâna viitoare. Grupul umanitar cu sediul în Londra a intervievat 1.782 de cetăţeni britanici de religie musulmană despre momentele în care s-au confruntat cu acte de "ostilitate şi discriminare".
Potrivit organizaţiei, raportul, intitulat "Mediu al urii: noua normalitate pentru musulmani în Marea Britanie", "înfăţişează o imagine de ansamblu perturbată a unei comunităţi aflate sub asediul comportamentelor promovate de intoleranţa religioasă şi rasială". De asemenea, au fost identificate "creşteri ale numărului de incidente privind abuzul verbal, discriminarea şi violenţa fizică". Peste 80% dintre respondenţi au declarat că au văzut cum "islamofobia a afectat pe cineva", număr care a crescut din 2010, când doar 50% susţinuseră acest lucru. În plus, proporţia celor care au asistat la "stereotipuri despre religia islamică şi despre musulmani" a crescut de la 69% la 93%.
Dintre cei intervievaţi, 56% au declarat că s-au confruntat cu abuzuri verbale, în timp ce 18% au mărturisit că au fost victime ale atacurilor fizice, potrivit grupului umanitar. Autorii raportului susţin, în baza rezultatelor obţinute, că acest "mediu al urii" a fost creat "în mod deliberat" de mass-media, politicieni, fiind alimentat de cetăţenii britanici creştini, scopul acestora fiind să marginalizeze britanicii musulmani şi "să legimiteze tratamentul discriminator asupra musulmanilor prin politici oficiale".
Grupul umanitar acuză Guvernul britanic că se concentrează într-un mod eronat asupra infracţiunilor săvârşite de indivizi din motive religioase de ură, care nu sunt "acte arbitrare ale unor indivizi alienaţi mintal", ci "acte generate de un mediu plin de ură".
"Ceea ce avem nevoie este o schimbare în cultură", subliniază Arzu Merali, unul dintre autorii raportului. "Politicile guvernamentale, dar în particular cele care au legătură cu securitatea, au avut un impact mare asupra reducerii la tăcere a musulmanilor - nu vorba doar despre discutarea despre problemele politice, ci şi de a raporta ura faţă de musulmani", a explicat Arzu Merali, pentru BBC.
Premierul David Cameron a promis să ofere mai mult sprijin britanicilor musulmani luna trecută, după ce, potrivit poliţiei, se înregistrase o creştere de 43% în infracţiunile săvârşite din motive religioase de ură în cursul anului.