Brutărie şi tacâmuri murdare la preţuri cu iz de... brand

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanța. Pericolul din unitățile de alimentație publică!

Brutărie şi tacâmuri murdare la preţuri cu iz de... brand

Sănătate 03 Iunie 2016 / 07:54 2915 accesări

Cine alege să mănânce sau pur și simplu să bea o cafea „în oraș“, deci la o unitate de alimentație publică, restaurant, autoservire, bar, brutărie sau orice altceva, își asumă unele riscuri - o spun chiar specialiștii. De ce? Simplu. Nu toți salariații care asigură igiena localurilor, a veselei au simțul răspunderii. Din păcate, ei nu sunt învățați că dacă nu spală așa cum trebuie tacâmurile, farfuriile, paharele ori ceștile, sau nu se spală pe mâini după utilizarea grupurilor sanitare, riscurile de îmbolnăviri în masă sunt extrem de mari. Sau dacă sunt învățați, omit regulile de bază. S-a întâmplat, din păcate, în Constanța, pe 2 iunie, până-n prânz, în noua Brutărie ”Paul”, care face parte din lanțul de brutării franțuzești, deschisă în noua aripă a City Park Mall. Un constănțean a ales să bea o cafea în respectivul local, de altfel mult lăudat și apreciat. Toate bune; a plătit, iar un salariat l-a rugat să meargă la o masă, pentru ca ulterior să-i fie adusă cafeaua. Nu după mult timp, a fost servit. Norocul său a fost că a privit cu atenție lingurița cu care urma să amestece zahărul în cafea. A constatat că aceasta era murdară; mai exact, avea urme de mâncare uscată (în unitate fiind servite și prăjituri), iar mânerul era lipicios. L-a chemat pe salariat și i-a arătat lingurița murdară. ”Nu e nimic. Doar puțină mâncare uscată (!?). Ne cerem scuze, se rezolvă, vă aducem altă linguriță”, a spus anagajata. Clientul a întrebat-o pe salariată dacă a conștientizat gravitatea situației și că, dacă ar fi folosit lingurița murdară, ar fi riscat să se îmbolnăvească. Aceasta însă a ridicat din umeri, a răspuns grăbit afirmativ și a plecat de la masă.

Ce boli ar fi putut să ia respectivul client într-o asemenea situație? Răspunsul a venit din partea dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, totodată purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța. ”În primul rând, toxiinfecție alimentară. Există ori varianta ca respectiva linguriță să fi scăpat spălării (mulți spală vesela la mașini speciale, dar sunt și cazuri când nu spală bine), ori nu a fost spălată. A stat materialul organic pe ea și s-a uscat”, a declarat, pentru ”Telegraf”, dr. Loti Popescu. Ea spune că, pe lângă toxiinfecția alimentară, mai pot apărea și indigestia, afecțiuni cutanate, cum este herpesul, sau ale cavității bucale. Am sesizat incidentul și oficialilor din cadrul DSPJ, care au promis că în urma reclamației vor face o verificare pentru a vedea exact ce s-a întâmplat și dacă în bucătărie sunt respectate normele de igienă. Vom reveni!



Ştiri recomandate

12