Bugetul trece prin Legislativ ca gâsca prin apă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cioloș i-a vrăjit pe parlamentari în numai două ore

Bugetul trece prin Legislativ ca gâsca prin apă

Politică 14 Decembrie 2015 / 18:23 1227 accesări

Bugetul pentru 2016 trece prin Parlament precum un tren expres printr-o haltă neînsemnată. Deputații și senatorii și-au propus ca, în numai șase zile, să analizeze, amendeze și să supună aprobării bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul viitor. Practic, dezbaterile pe marginea bugetului au început vineri dimineață, iar miercuri, 16 decembrie, acesta va fi supus aprobării. Până în prezent, parlamentarii s-au ținut de calendar și au aprobat la foc automat bugetele tuturor ministerelor, dar și instituțiilor publice. Nici ziua de luni nu a făcut excepție. În numai două ore, plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a dezbătut proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016, timp în care au fost prezentate inclusiv punctele de vedere ale Guvernului şi grupurilor parlamentare.

CREŞTEREA ECONOMICĂ, ESTIMATĂ LA 4% DIN PIB De la tribuna Parlamentului, premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că Executivul său a decis să respecte cadrul legal adoptat de Legislativ şi a inclus prevederi importante de relaxare fiscală şi creştere salarială pentru personalul bugetar. „Prevederile nu sunt deloc de neglijat şi asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ţinând cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei”, a declarat Cioloş, adăugând că acestea „nu se pot compensa” cu creşterea economică, estimată la 4% din PIB pentru 2016 şi care acoperă circa 9 miliarde de lei. Potrivit premierului, soluţia a fost „dificil de agreat într-un interval extrem de scurt”, dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporară de la obiectivul asumat şi prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.

CINCI ȚINTE Cioloș a spus că Guvernul are în vedere, pentru implementarea bugetului de stat, cinci elemente de bază - prioritizare, transparență, eficiență, prudență și predictibilitate. Premierul a spus că are ca obiectiv „publicarea contractelor de achiziţii publice şi raportarea sistematică a construcţiei bugetare pentru a pregăti realocări de fonduri neconsumate”. „În comparaţie cu execuţia finală estimată a bugetului pe 2015, vor exista alocări mai mari la Sănătate cu 3,1 miliarde de lei, 2,3 miliarde de lei la Educaţie şi 508 milioane de lei la Cercetare”, a arătat Cioloş. El a menţionat că Guvernul va aloca la autorităţile publice locale o sumă suplimentară pentru reabilitarea şcolilor.

Se caută bani pentru mărirea salariilor

Premierul Dacian Cioloş a declarat luni, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia, până la sfârşitul acestui an, o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că, la începutul săptămânii viitoare, va convoca o comisie pentru o discuţie în acest sens. ”Eu nu-l iau ca pe un ultimatum (solicitarea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, n.r.), pentru mine este importantă discuţia cu sindicatele şi patronatele. Suntem conştienţi că, într-un fel sau altul, Guvernul trebuie să ia o decizie vizavi de salariul minim, indiferent că este vorba de menţinerea acestuia la nivelul actual (1.050 de lei) sau de modificarea lui (la 1.200 de lei)”, a declarat Cioloş. Sâmbătă, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Cioloş ca până cel mai târziu marţi, înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, Guvernul să transmită când şi cu cât va fi majorat salariul minim pe economie, precizând că este o ”solicitare fermă” a formaţiunii sale. În ciuda ultimatumului, social democrații s-au mai înmuiat între timp, deoarece au anunțat că vor vota proiectul Legii bugetului de stat. Deputatul PSD Viorel Ştefan a afirmat că acest gest poate fi interpretat ca un al doilea vot de încredere acordat Guvernului Cioloş, după învestitură. De altfel, nu doar PSD a anunțat că va vota bugetul, ci și PNL, UNPR și minoritățile. Cu alte cuvinte, bugetul lui Cioloș pentru anul viitor va trece fluierând de Parlament. Singurii care au o poziție diferită sunt cei de la ALDE. Senatorul ALDE Varujan Vosganian a declarat, luni, că formaţiunea sa nu va susţine necondiţionat Guvernul. „Noi definim acest concept de opoziţie rezonabilă: nu eşti împotrivă cu tot dinadinsul, în mod pătimaş, ci atitudinea, când este împotrivă, este temeinică”, a afirmat Vosganian. El a criticat „aprobarea necondiţionată” pentru proiectul Legii bugetului de stat manifestată de PSD şi PNL, comentând că „numai iubirea şi supunerea sunt necondiţionate”.

Citește și:

Strada: „Bugetul - făcut pe genunchi, iar dezbaterea e o mascaradă”



12